НОВИНИ

Вера Йоурова преди ноемврийския докла на ЕК за България

Не мога да прогнозирам какво ще пише в поредния доклад по механизма за сътрудничество и проверка, но ви уверявам, че ако има напредък, той ще бъде добре отразен. Това каза еврокомисарят за правосъдие, потребители и равенство Вера Йоурова.

Вера Йоурова преди ноемврийския докла на ЕК за България
bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 26.10.2017
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

БНТ: В средата на Ноември очакваме поредния мотирингов доклад по механизмва за сътрудничество и проверка? Какъв сигнал да очаква България?

Вера Йоурова: Не бих могла да предвидя какво ще включва ноемврийския доклад, защото колегите в момента работят по него след септемврийската мисия тук. Мога само да ви уверя, че това ще бъде честна и обективна оценка. Сигурна съм, че ако има напредък, то той ще бъде добре отразен. Моето предположение е, че ще има предложения и препоръки да се продължава със започнатото. През цялото време ние искаме едно и също нещо - да видим едни добри реформи, които да доведат до необратими резултати, устойчив напредък, който ще повиши доверието на българите в съдебната система, което е много важно, ще доведе до осезаеми резултати. Искаме тези институции в България да бъдат много надеждни, резултатни и да карат хората да вярват, че справедливост съществува. Това е и нашата обща задача - за това се нарича механизъм за сътрудничество.

БНТ: Темата за двойните стандарти при хранителните продукти за Източна Европа е особено актуална? Предриемат ли се някакви конкретни мерки?

Вера Йоурова: Моят подход към темата е много прагматичен. Казахме ясно - това е нечестна търговска практика, забранена от европейското законодателство, което защитава потребителите - това е официалното становище на Комисията. Втората стъпка е, че трябва да установим конкретни продукти, при които този проблем е налице. Това ще стане с помощта на проверки, които ще се проведат през първата половина на следващата година. И когато конкретните стоки бъдат установени, местните власти за защита на потребителите ще се свържат с производителите и търговците и ще настояват за повишаване на качество, където то е по-ниско. Или за смяна на търговскат марка на продукта. Така че българският потребител да знае, че този продукт е за българския пазар и да избере - да го купи или не. Това е много добре премислен процес и няма да мине много време преди да видим резултатите.

БНТ: След няколко месеца България поема председателството на Европейския съвет, Западните Балкани са един от приоритети, които страната ни посочи. Какви са очакванията на Брюксел от София?

Вера Йоурова: Много е важно, че България сложи на масата тази стратегическа и важна тема. Благодарение на съседството си със Западните Балкани, България е много добре позиционирана и има възможност да изведе темата начело на политическия дебат в Комисията и сред европейските лидери. И от речта на председателя Жан-Клод Юнкер стана ясно, че ние трябва да предложим по-добра перспектива за държавите в този регион. Особено що се отнася до достъпа..., защото през последните години по темата нищо не се случваше. А ние не искаме да ги изгубим, искаме да сме възможно най-близки. Времето за този политически дебат е много добре избрано, както и за говоренето за конкретни перспективи за държавите от Западните Балкани да речем до 2025 година. Това ще е и основната цел на разговорите по време на пролетната среща на върха в София.

БНТ: Друга особено актуална тема напоследък е сексуалният тормоз? Какво може да се направи - да няма страх у жертвите, а извършителите да бъдат наказани?

Вера Йоурова: Говорим за сексуален тормоз - било то в словесно или от друг вид. И мисля, че кампанията MeToo показва колко голям всъщност е този проблем и колко голямо трябва да бъде вниманието на политиците на всички нива към него. От началото на 2017 в ЕС върви кампания срещу насилието срещу жените и МиТу някак естествено стана част от нея. Не съм доволна, че подобни неща се случват, но съм щастлива, че те предизвикват такова голямо внимание. Имаме два аспкета, свързани с този проблем - жертвите не се оплакват... Те си мълчат, срамуват се, живеят с това бреме ... И вторият - част от нашето общество, и в България това е голяма част - мисли, че това по някакъв начин е приемливо или нормално... И много хора смятат, че ако жената е жертва на насилие тя го заслужава, защото го е провокирала. Така че ние трябва да променим нагласата в нашите общества и това ще отнеме време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симеонов определи присъдата му като „активно мероприятие срещу него“
Симеонов определи присъдата му като „активно мероприятие срещу него“
Изграждат полицейска приемна в Шекер махала в Пловдив
Изграждат полицейска приемна в "Шекер махала" в Пловдив