COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Пациентът със западнонилска треска вероятно ще бъде изписан следващата седмица

55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с потвърдена вече от тестовете диагноза - западнонилска треска. След тежко прекоматозно състояние пациентът се подобрява, съобщават от Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Лечението му протича в Клиниката за инфекциозни заболявания.

от БГНЕС
13:58, 04.09.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Животът
Пациентът със западнонилска треска вероятно ще бъде изписан следващата седмица

Два дни дни преди първите оплаквания пациентът е бил на кратка частна екскурзия в Истанбул, разхождал се е около Босфора. Няма спомен да е бил ухапван от комари.

На 7 август, вече в България, започва да се оплаква от гадене и болки в корема, стомашно разстройство. Приет е във Втора клиника по хирургия в УМБАЛ "Св. Георги", където на втория ден вдига висока температура и получава световъртеж.

След консултации с невролог и инфекционист, са проведени изследвания за паненцефалит - възпаление на сивото и на бялото вещество в мозъка. На 9 август той е преместен в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Св. Георги", в първите два дни там състоянието му се влошава и става прекоматозно - изпада в сопор. Направени са му три изследвания със скенер и едно с ядрено-магнитен резонанс, който доказва диагнозата за паненцефалит. Междувременно две негови проби са изпратени в национална референтна лаборатория в София. Там на 3 септември се доказва, че заболяването е западнонилска треска.

Проведеното лечение на пациента е успешно, той вече е контактен и адекватен. Все още има лека пареза на левия крак, но прогнозата е добра, очаква се тя да премине. Провежда се рехабилитация и лекарите смятат, че през следващата седмица пациентът ще бъде изписан.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сериалът "Приятели" е най-гледан от американците в изолацията
Сериалът "Приятели" е най-гледан от американците в изолацията
Отвъд границите: Мануела Малеева: Да се опитвам да променя нещата ми дава сила
"Отвъд границите": Мануела Малеева: Да се опитвам да променя нещата ми дава сила