НОВИНИ

Версии за взрива в метрото на Санкт Петербург

Последни новини от Санкт Петербург след взривовете в метрото, при които загинаха над 10 души.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:51, 04.04.2017
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Последно взривът е бил само един. Загинали са 11, ранените са десетки. Бомбата е избухнала в третия вагон на композицията. Предполага се, че взривът не е бил с голяма мощност - около 300 грама тротилов еквивалент и вероятно е бил заложен вътре във влакчето. Бомбата е била пълна с дребни метални елементи - за по-голям поразяващ ефект. Обикновено при нападения, това е първите признаци, че става дума за тероризъм, защото показва, че извършителите целят по - голям брой жертви. Вече е заведено дело по обвинения в тероризъм. Огледите на мястото на инцидента продължават.

Все още никой не е поел отговорност. 

Експертите са много предпазливи. Появиха се хипотези, че нападението носи почерка на радикални ислямисти от Северен Кавказ. Освен това, атаката се случва в момент, в който руският президент не само се намира в Санкт-Петербург, нищо, че в едно от предградията му, дори и изнася реч. А това показва, че атаката е изключително добре планирана и подготвена, смятат експерти. Това говори, че нападателите са станали по-прецизни, и действат въпреки всички мерки за сигурност. И каквото и да си говорим пред окопната война властите са безсилни. По информация на местни медии държавният глава не е бил допуснат до мястото - именно от съображения за сигурност, още повече информацията за друго взривно устройство на един от площадите в града не беше потвърдена. Случващото се показва завидно хладнокръвие, още повече, че в Русия не е имало показна атака от няколко години.

Санкт Петербург може и да е бил оазис на спокойствието, но Русия помни и други атентати.

На 29 март 2010 г.: Двоен самоубийствен атентат в московското метро, приписан на две жени камикадзе, известни като шахидки, причинява смъртта на 40 души.

24 януари 2011 г.: Самоубийствен атентат с бомба причинява смъртта на най-малко 35 души и ранява 46 в зоната за пътници, пристигащи с международни полети, на московското летище „Домодедово".

21 октомври 2013 г.: Шестима човека загинаха при атентат, извършен в автобус, пълен със студенти, във Волгоград от жена камикадзе, родом от Дагестан.

29 декември 2013 г.: Най-малко 14 души бяха убити и десетки - ранени, при самовзривяването на жена на железопътната гара във Волгоград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромни загуби очакват производителите на рапица във Варненско
Огромни загуби очакват производителите на рапица във Варненско
КЕВР обсъжда поскъпването на парното и тока
КЕВР обсъжда поскъпването на парното и тока