НОВИНИ

Весела Чернева: Има вариант да се стигне до нов референдум за Брекзит

"Тъжен момент за ЕС", това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, след като лидерите на 27 страни-членки на ЕС, между които и България, дадоха зелена светлина на споразумението за Брекзит. Какви ще бъдат бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС според тази сделка - вижте от директора на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева и преводача Мариана Хил, които бяха в студиото на Сутрешния блок на БНТ1.

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 26.11.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Това е споразумение не за бъдещите отношения, а за раздялата - при какви условия Великобритания ще напусне ЕС, обясни Чернева. Как обаче ще изглежда същинската връзка след 2020 г., това е тепърва въпрос на преговори и същинската сделка тепърва ще се договаря.

В тази ситуация, имаме само губещи - и ЕС, и Великобритания губят. Аз не вярвам да се стигне до един работещ компромис, според мен тези 570 страници трябваше да бъдат написани преди референдума, смята Хил.

Весела Чернева: Ако парламентът гласува против това споразумение, можем да видим излизане на Великобритания без сделка, което е най-лошия вариант или нови избори за правителство- тогава вариантът би бил и нов референдум, нещо до което все повече се чува, че може да се стигне.

Според Мариана Хил, вторият вариант е по-вероятен и действително може да се стигне до нов референдум за Брекзит във Великобритания.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бежанският проблем отблизо: Екип на БНТ с граничен патрул в Егейско море
Бежанският проблем отблизо: Екип на БНТ с граничен патрул в Егейско море
Нова агенция по пътна безопасност ще работи за 20% по-малко жертви на ПТП-та
Нова агенция по пътна безопасност ще работи за 20% по-малко жертви на ПТП-та