НОВИНИ

Веселин Марешки: Влизаме в преговори, ако ни поканят

Първа пресконференция на партията на Веселин Марешки "Воля". Лидерът ѝ каза, че България може да върви напред, ако бъде сформирано едно стабилно правителство, което да обърне внимание на два проблема - демографската криза и България да бъде управлявана в полза на народа. По думите му, партията ще участва в преговори, ако бъде поканена. Марешки сподели, че няма значение дали е ГЕРБ или БСП. Важното според него е програмата на правителството да е в полза на народа и държавата.

bnt avatar logo
от БНТ
12:07, 27.03.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
Веселин Марешки: "Благодаря на всички български граждани, които са имали воля за развитие и са подкрепили нашата формация на тези избори. Ние няма да ги предадем. Считаме, че най-важното е формиране на стабилно правителство, но то не може да бъде направено на принципа 3-5-8 или две министерства за този или 4 за онзи. Може да бъде направено само обединено около няколко стратегически цели. Ние считаме, че две от тези цели могат да бъдат: България да започне да се управлява в полза на народа и държавата. Има положителни примери в Европа - Естония. И вторият проблем е демографската криза в България. Правителството и парламента трябва да направят десетгодишна програма за решаване на този проблем и преобръщане на тенденцията за намаляване на броя на населението на България. Около тези теми мисля, че може да се направи едно стабилно правителство. "

По думите му, е имало черна пиар кампания от страна на някои партии и това е отблъснало много от избирателите.

Веселин Марешки: "Видяхте абсолютен отказ, бягство от дебат по програми, бягство от лидерски дебат. Всичко беше съсредоточено върху черен пиар и фалшиви новини. Тези, които преди това са се възползвали от такива неща и те започнаха да се обявяват против тях. Тази негативна и черна кампания отблъсна над 10% от избирателите. Твърдите ядра определиха резултата от тези избори и успяха да отвратят много от българските избиратели. За това и процентът ни е по-малък от очакваното."

Веселин Марешки каза, че партията ще участва в преговори, ако получи покана.

Веселин Марешки: "Българският народ е показал каква е неговата воля и е подредил следващите участници в парламента по определен начин. Има фаворит, негова е отговорността да предложи правителство. Влизаме в преговори, ако ни поканят. Показваме програмата си, и ако има съглашателство по нея и подкрепа на приоритетите ни, ние ще участваме в правителство. Ако няма разбирателство, ние няма да участваме. Не сме влезли в парламента само за да участваме в правителството. Няма значение ГЕРБ или БСП , важно е програмата да е в интерес на народа и държавата. Ние искаме да се доказваме с дела, не с обещания. Няма да подкрепяме принципи, искаме да участваме. Или влизаме и участваме или ще следим, за това дали другите си спазват обещанията. Смятам, че с този резултат, който имаме ще покажем нашето лице и качества. Няма да правим компромиси. Не успях да разбера какви са приоритетите на ГЕРБ, така че ще видим какво ще стане. Или участваме директно в правителството или сме опозиция."
Веселин Марешки: "Трябва да сме добери съседи с Турция. Ние не трябва да се месим в техните вътрешни работи, както и те в нашите."










Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въоръжено нападение за 3 лева
Въоръжено нападение за 3 лева
Гърция няма възможност да приема повече бежанци
Гърция няма възможност да приема повече бежанци