НОВИНИ

Веселина Кацарова с концерт в памет на Красимир Кюркчийски

80 –годишнината от рождението на Красимир Кюркчийски стана повод за едно емоционално завръщане на родна сцена на оперната прима Веселина Кацарова. Заедно с певиците от ансамбъл „Филип Кутев“ тя поднесе на публиката в родния си град едни от най-красивите песни на големият български композитор. В това завръщане у дома донесе на Веселина Кацарова и доза тъга. Защо? Разказват Миглена Стойчева и Недялко Данов .

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
09:58, 04.12.2016
5874
Чете се за: 00:48 мин.
Още
Веселина Кацарова:
Ако ние не си обичаме нашата музика, няма кой да ни я обича.

Това каза на своите почитатели Веселина Кацарова. Певицата беше принудена да изпълни песните на Кюркчийски с пиано, защото нотите на оригиналната оркестрация мистериозно са изчезнали.

Веселина Кацарова:
Това е една много тъжна история, знаете ли. Аз изпълних песните му преди една година в Мюнхен и аз изпях 40-минутна музика на Кюркчийски. Тази музика я разработи поляк ,само от слушане на моите CD.

Веселина Кацарова винаги е държала в концертите й зад граница да звучи музика и от български композитори

Веселина Кацарова:
Знаете ли аз съм питана от големи диригенти имаме ли опери, написани опери. И Рикардо Мути ме е питал, и Баренбойм. Аз казвам:“ Да“, а те ме питат:“А защо нищо не познаваме от това?“

Горда е, че където и да е пяла българска музика тя е била приемана с овации. А че звученето на нашият фолклор е неповторимо публиката се убеди и от великолепните изпълнения на певиците от ансамбъл Филип Кутев.

Веселина Кацарова:
Аз се обръщам към всички български изпълнители, които могат да си го позволят да пеят българска музика. Те трябва да имат голямо име и престиж, за да се купи програма с тяхна, за самият импресарио да продаде тази програма с тази музика.

Веселина Кацарова избра да благодари на Кюркчийски за шанса да работят заедно като изпрати съм него една ария от Хендел. Защото по думите ймакар разделена от векове музиката на тези двама композитори винаги ще остане във времето.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приходите и разходите на столицата за тази година
Приходите и разходите на столицата за тази година
Малките репортери на БНТ: Дядо Коледа е много добър човек!
Малките репортери на БНТ: Дядо Коледа е много добър човек!