НОВИНИ

Ветко Арабаджиев и съпругата му са с европейска заповед за арест

Издадена е Европейска заповед за арест на Ветко и Маринела Арабаджиеви по подозрение за участие в организирана престъпна група и извършване на данъчни престъпления. Прокуратурата обяви, че семейството се намира във Франция. Вчера в София беше задържан синът им Вълчо Арабаджиев. Повдигнато му е обвинение за пране на пари. Зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че от хотели, офиси, домове и трезори до момента са иззети пари в различна валута на обща стойност над 10 милиона лева.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:09, 01.09.2018
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Обиските в офиси, хотели, къщи и апартаменти, свързани с фамилия Арабаджиеви и започнали вчера са продължили до рано тази сутрин.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Аз такова нещо в цялата си кариера не помня. Доколкото ми е известно не се е случвало в новата история на България.
Наложи се през нощта спешно съдействие от БНБ за осигуряване на броячни машини, защото може би още щяха да броят. Сумите са потресаващи, като трябва да се отбележи, че според нас това не е и всичката налична сума.


;

От 10 задържани вчера на 6 са повдигнати обвинения. 5-ма, сред които две жени, занимавали се със счетоводството на групата, са обвиняеми за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления. Синът на Арабаджиев Вълчо засега е обвиняем само за пране на пари.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Едно от обвиненията е за период февруари тази година. Фирмата, която според нас е извършила данъчно престъпление, е внесла 1000 лева и е спестила 600 000 лева.

Според прокуратурата в схемата за данъчни престъпления участват десетки фирми от бизнеса на Арабаджиеви, които са реално действащи търговски дружества с печеливш бизнес и дължащи "данък добавена стойност".

Кирил Пейчинов, зам.-ръководител на Специализираната прокуратура: Съответно, за да не го внесат започват да декларират в счетоводните си регистри търговски сделки с фирми от типа "липсващ търговец". По този начин се формира данъчен кредит, той обаче е неследващ се, тъй като няма реални доставки по тези сделки.

Втората данъчна верига, по която според прокуратурата са спестявани плащания към хазната, е от участие в обществени поръчки по санирането на сгради.

Кирил Пейчинов, зам.-ръководител на Специализираната прокуратура: Те печелят тези обществени поръчки, съответно осъществяват услугата и отново генерират ДДС за внасяне към фиска. Аналогично отново се появяват тези липсващи търговци, които са контролирани от тази престъпна група и минимизират данъчния си резултат за съответните периоди.

Данъчните вериги, засечени от разследващите са общо четири, но прокуратурата на този етап отказва да съобщи другите две, по които събира доказателства.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Като си купуваш самолети, коли и хотели или нещо друго си плащай данъците.

В съобщение да медиите от "Виктория груп" заявяват, че презумпцията за невиновност е основополагаща в наказателното право и никой не може да бъде обявяван за виновен без влязла в сила присъда. От бизнесгрупировката декларират, че оказват пълно съдействие на разследващите.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Оказано е пълно бездействие най-малкото или пасивна или пълна съпротива на всички действия провеждани от Специализираната прокуратура и това го казвам категорично. Или това е съдействие от рода "загубила съм си ключа от помещението", "не знам кой живее тук в хотела", "не знам кой ползва тези стаи", "не знам къде са колите".

Разследващите са иззели и 6 луксозни автомобила. Ще се проверява начина, по който са придобити возилата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животните от първото огнище на африканска чума вече са евтаназирани
Животните от първото огнище на африканска чума вече са евтаназирани
Ангелкова отрече информациите, че ще оглави овакантения пост на Московски
Ангелкова отрече информациите, че ще оглави овакантения пост на Московски