Вежди Рашидов открива своя изложба в Пловдивската градска галерия. Този път скулпторът представя не само свои творби, но и голяма част от колекцията си - западноевропейска живопис от 17, 18 и 19 век.

Пловдив

Двете части на изложбата са обединени в заглавието „Страсти".

Вежди Рашидов, скулптор и колекционер: Страст е да не спиш до три чеса да си правиш скулптура. Страст е цял ден да реставрираш, да живееш с мисълта ,че спасяваш нещо.

На първия етаж на галерията е представена личната колекция на Рашидов както с прочути, така и с безименни автори от Холандия, Белгия, Франция, Италия и Германия . Гравюра от Рембранд, подарък от Светлин Русев, е поставена на централно място. Не по-малко интересни са находки на локално известни, но впечатляващи живописци.

Вежди Рашидов: Първо, че ми харесва живописта, а не името. И разбира се, чувството, че даваш някъде от някой век на някой колега втори живот.

На втория етаж на Градската художествена галерия в Пловдив са подредени творби на Вежди Рашидов от последните десетина години в няколко жанра.

Вежди Рашидов: В едната зала ще бъдат скулптури с рисунки черно бели. В другата зала - само акварелите, които правих в последните 2-3 години. И в третата зала - само портрети в скулптурата и малко снимки на портрети, които ги няма тук. На големия фотограф Иво Хаджимишев.

В част от творбите се усеща и почитта към миналото на Пловдив и хората на духа от предишните няколко десетилетия. Изложбата може да бъде разгледана до 15 октомври.