НОВИНИ

Вежди Рашидов подписа нов петгодишен договор с Лувъра

Министърът на културата Вежди Рашидов и президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез подписаха днес ново петгодишно Споразумение за сътрудничество между министерството на културата и Музея Лувър, съобщи министерството.

bnt avatar logo
от БТА
15:53, 31.03.2016
Чете се за: 01:17 мин.
Още
вежди рашидов подписа нов петгодишен договор лувъра

Документът гарантира на България в следващите пет години активно сътрудничество със световния музей в областта на научните изследвания на гръцки, етруски, римски антики и ориенталски артефакти, сътрудничество в борбата срещу незаконния трафик на културни ценности, продължаване на българо-френската археологическа експедиция "Аполония-Понтика" в Созопол с участието на Националния археологически институт с музей при БАН и на изтъкнати френски изследователи и обмен и обучения на специалисти от двете държави.
След успешната българска изложба "Епопея на тракийските царе", която привлече в Лувъра милиони посетители, новото петгодишно споразумение ще стане основа за реализиране на нови съвместни проекти, посочи Жан-Люк Мартинез. Той предложи следващата българска изложба в Лувъра да бъде "Епохата на българските царе от 9 до 13 век", за да види Европа шедьоври от християнска България. В по-далечен план може да бъде представена експозиция от ценни османски архиви, притежание на Националната библиотека в София.
Вежди Рашидов получи днес в Париж подкрепата на Лувъра за културната програма на българското председателство на ЕС през 2018 година. Готови сме да представим в София по време на българското председателство експозиция от Лувъра, която да включва 60 ценни живописни платна от Ренесанса, заяви Жан-Люк Мартинез в отговор на поканата на министър Рашидов Музеят Лувър да покаже в нашата столица своя изложба, докато по същото време Националната ни опера гостува в Гран Опера в Париж. Разговори за представяне на българската опера в Париж се водят в момента.
"Горд съм с българското наследство и с българския талант и съм щастлив от новото Споразумение с Лувъра, защото така България има големия шанс да продължи да бъде достойно представена на най-престижните места. С радост днес в Париж чух отново признанието, че "историята на Лувъра минава през България", заяви министър Вежди Рашидов. Той подчерта амбицията на Министерството на културата да осигури показване на най-доброто от българския талант в Европа и да направим възможно най-доброто от Европа да бъде показано в България.
Министър Рашидов поднесе на Жан-Люк Мартинез личен подарък - скулптурна глава на Антони Гауди, която е направил преди време по портрет на прочутия испански архитект, известен с новаторския си и оригинален стил. Президентът на Лувъра подари на Вежди Рашидов ценен каталог от най-новите изложби в музея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Н. Ненчев: Към момента няма данни за миграционен натиск към България по море
Н. Ненчев: Към момента няма данни за миграционен натиск към България по море
Пуснаха под парична гаранция от 7 хиляди лева Иванка Ройдова
Пуснаха под парична гаранция от 7 хиляди лева Иванка Ройдова