COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Вежди Рашидов: В правителството имаше още живот

Държавата не е абдикирала от културата - това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" министърът на културата в оставка Вежди Рашидов. И даде пример, че когато е станал министър, бюджетът на театрите е бил 48 милиона лева, а сега е 80 милиона лева. По думите му, тогава театрите бяха на бюджет и затова през второта половина казваха, че има отлив на публика и имаше по 3 представления, сега обаче имат по 28.

от БНТ
11:06, 27.11.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

"Хората работят и публиката се върна. Преди имаше една твърда заплата, но днес някои артисти взимат по 50-100 хиляди лв. хонорари. Те самите се нарекоха "мечките". Талантливите хора трябва да взимат. Аз не разбирам логиката защо. Един творец трябва да е беден, аз това не разбирам, но той трябва да и много талантлив, той трябва да носи публика. И тези, които носят публика - взимат", обясни Вежди Рашидов.

По темата за оставката на правителството, Рашидов каза, че в него е имало още живот. "Това, което аз самият съм направил с бедното ни министерство е: десетина театъра, десетина училища, археология, 5 нови музеи... Не е честно да се каже, че сега като се пътува до Бургас за два часа и половина, че няма такава магистрала. Каквото можеше да се направи, се направи", допълни Вежди Рашидов.

По думите му, този кабинет е имал капацитет и потенциал да работи. "Премиерът не е само министър-председател, а и партиен лидер и когато види, че в партията му има леко разместване или пък се получават разминавания в очакванията, нормално е той да има отношение и към партията си. В момента той спря един процес, за да провери какво е положението в обществото. Всички живеем тази България и трябва да си помагаме", допълни министърът на културата в оставка.

Вижте целия разговор с Вежди Рашидов в "Денят започва с Георги Любенов"!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
150 години от създаването на Българската екзархия
150 години от създаването на Българската екзархия
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината