НОВИНИ

Въгледобивни мини в Перник се превърнаха в арена за сив бизнес

Открита мина в Перник в близост до къщи и жилищни сгради се превърна в арена за сив бизнес за хиляди левове. Причината е неизвършената задължителна рекултивация на терена от страна на концесионера - българо-белгийска фирма. Ще уплаши ли инкриминирането на незаконното деяние така наречените пернишки къртици и как държавата и общинта се борят с проблема, който вече пета годи стои на дневен ред.

БНТ2-София
от БНТ2-София Карина Караньотова
19:53, 11.10.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Хората от гражданска организация, взели присърце проблема, са убедени, че мерки е трябвало да се вземат много по-рано. Инженер Галя Гергинова води екипа ни на едно от местата, където дълбаят пернишките къртици. Доскоро тук е имало мина, дадена на концесия на българо-белгийската фирма „Рекоул" АД. След изтичане на договора компанията не продължава концесията си, а преди една година е обявена в несъстоятелност. Така фирмата си тръгва, без да извърши задължителната рекултивация на откритата мина.

Галина Гергинова, Местната гражданска инициатива „Съседите на Рекоул": Oткриването на въглищните пластове позволиха на хората да добиват въглища самостоятелно и несправянето с зариването на този котлован улеснява тази дейност.

От Министерството на енергетиката ни изпратиха писмо, в което се казва, че освен, че фирмата е напуснала обекта, без да извърши задължителната рекултивация, дължи и близо 100 000 лв. на държавата от концесионни такси. В момента други две фирми концесионери на съседни терени насипват земна маса върху зеещата дупка.

Ирена Соколова, областен управител на Перник: Това, което правят другите две фирми в момента е да подпомагат рекултивационната дейност на другата изкопна територия, там имахме и по -сериозен случай на заплаха, че единият стълб на високото напрежение е подкопан от такъв тип дейност.

Подкопани са и къщите на хората, които живеят близо до незаконни галерии в миньоркия град. Лозан Павлов четири годни живее в страх, че къщата му ще се свлече надолу по склона.

Лозан Павлов: Сутрин стана в 7:00 ч. да закуся и започва копане под краката ми, пуснем радиото да не се чува звуково, започвам да го усещам във фотьойла.

Незаконните галерии под домовете на хората вече са запълнени, благодарение на 260 хиляди лева, отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Проблемът с нелегалния добив на въглища в Перник предстои да бъде решен и по още един начин - инкриминирането на деянието.

След промяна в Наказателния кодекс, която предстои да бъде гласувана в парламента на второ четене, незаконният добив на въглища ще се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лева. Дотогава перничани ще продължават да тръпнат дали тяхната къща няма да е следващата, подкопана от нелегални миньори.

Повече за проблемите причинени от хората къртици в Перник , можете да гледате тази вечер от 21:45 в предаването "Абсурдите"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хасан Адемов: Големият проблем е липсата на дългосрочна политика по доходите
Хасан Адемов: Големият проблем е липсата на дългосрочна политика по доходите
Липсата на хранилища и ниските заплати са основни проблеми на музеите в България
Липсата на хранилища и ниските заплати са основни проблеми на музеите в България