COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Видинчанка подкрепи "Прозорец към родината"

Видинчанката дари за инициативата на БНТ "Прозорец към родината" книгите си, за да помогне на българските деца в чужбина. Кампанията ще продължи до 15 септември. До тогава всеки, който желае, може да дари книги, учебници или помагала за българските училища зад граница.

от БНТ
10:15, 28.06.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Партньор на националната медия са книжарници „Хеликон“, а информация за кампанията може да се намери на страницата на БНТ в интернет. Видинчанката Гълъбина Петрова решава да помогне, защото тя самата е живяла в чужбина.

Гълъбина Петрова научава за кампанията от репортажа по телевизията, а решението е спонтанно.

Гълъбина Петрова: "Когато чух това, особено когато се отнася за деца, които би трябвало да помнят, че са българи и че са родени тук и че трябва да се гордеят с България, просто реших - книги, които са прочетени вече от нас - от внуците ми и децата ми - да ги подаря."

Живяла е дълги години в чужбина в очакване на новините от България и знае колко е ценна всяка книга.

Гълъбина Петрова: "Работила съм там и знаех с какво нетърпение очаквахме съботните и неделните дни. Шофьорите, които идваха от България, носеха вестници, които бях за нас като хляб, като нещо много скъпо. Знам колко е важно, когато се далеч от родината всяка вест и всичко българско."

Сред книгите са предимно български автори, които децата трябва да знаят, каза за дарението Гълъбина Петрова.

Гълъбина Петрова: „Пътуване към себе си“ и Паисий, после „И ний сме дали нещо на света“… Не съм подбрала книги, които няма да свършат работа, не са достатъчно поучителни.“

Тя самата си спомня за книгите от своето детство и тези, които е чела на внука си.

Гълъбина Петрова: „Четях му на Емилиян Станев, българските приказки - народни.“

Сега иска да ги остави в наследство на децата, които имат нужда от тях, а и на родителите. Смята, че всяка отворена книга е още един прозорец и разгръща страниците на „История славянобългарска“.

Гълъбина Петрова: „От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе. Първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земи те завладели.“

Историята на Паисий, според Гълъбина, е сред книгите, които всички трябва помним и да сме горди, че сме българи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината