НОВИНИ

Виенската филхармония - класика в съвремието

За 15-и път Виенската филхармония ще подари безплатен концерт на жителите и гости на града. Ежегодното събитие “Концерт в лятна нощ”, този път под мотото “Италианска нощ”, ще се проведе в градините на двореца Шьонбрун на 31 май.

Александър Детев
от Александър Детев
13:09, 22.05.2018
26903
Чете се за: 01:24 мин.
Истории
виенската филхармония класика съвремието

Концертът под открито небе се провежда за първи през 2004 година, а поводът е голямото разширение на Европейския съюз. Съседите на Австрия - Словакия, Словения, Унгария и Чехия, заедно с още шест страни – Естония, Литва, Латвия, Полша, Малта и Кипър стават част от обединена Европа. Виенската филхармония с помощта на националната телевизия ORF, която предава на живо събитието, виенската община и правителството успява да реализира този концерт, който австрийската информационна агенция АПА тогава определя като “Един музикален поздрав за “Добре дошли” на новите ни стари съседи”.

Диригент на концерта е носителят на Грами Боби Макферин (изпълнител на култовата песен “Don’t Worry Be Happy“), а програмата включва произведения на композитори от осем европейски страни, сред които Моцарт, Бетовен и Шопен.

Събитието привлича 90 000 гости, макар да са очаквани около 30, а още стотици хиляди го проследяват на живо пред екраните по ORF.

“Концертът в лятна нощ” (както се казва от 2008 година насам) се превръща в традиция и една от емблемите на виенския културен живот. Лятната музикалната приказка на Виенската филхармония привлича зад диригентския пулт виртуозни музиканти като Пласидо Доминго, Кристоф Ешенбах и Зубин Мета.

;

Диригент на тазгодишния концерт ще бъде Валерий Гергиев. Той е директор на Мариински театър в Санкт Петербург. През годините е бил главен диригент на Ротердамската филхармония и на Лондонския симфоничен оркестър, а от 2015 ръководи Мюнхенската филхармония. Гергиев е бил диригент и на летния концерт на Виенската филхармония през 2011-а и 2008-а г., когато градините на двореца Шьонбрун посрещат рекордните 140 000 гости.

Солист на концерта ще е оперната прима Анна Нетребко.

“Италианска нощ” ще включва произведения на Росини, Почини, Верди, Маскани, Леонкавало и Чиела, а руската школа ще е представена от изпълнение на “Неаполитански танц” от Лебедово езеро на Чайковски и сюита из “Ромео и Жулиета” на Прокофиев.

Виенската филхармония е основана през далечната 1842 година и до днес се счита за еталон за класически оркестър. Членовете му биват специално селектирани от музикантите на Виенската държавна опера. Сред тях има и впечатляващо българско присъствие в лицето на концертмайстора Албена Данаилова и виолистката Даниела Иванова.

Миналогодишният “Концерт в лятна нощ” отбеляза 175 години от създаването на оркестъра и беше излъчен по 80 телевизионни канала, включително и в ефира на Българската национална телевизия. В програмата на събитието се включват както традиционни творби от периода на класицизма и романтизма, така и съвременно изкуство от 20 век като например композиции на Джон Уилямс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таско Ерменков се извини за публикуваната от него информация за водата в София
Таско Ерменков се извини за публикуваната от него информация за водата в София
Промени в движението в София заради шествието на 24 май
Промени в движението в София заради шествието на 24 май