Жители на пернишките села Драгичево, Рударци и Кладница блокираха за кратко тази сутрин път Е-79. Те са недоволни от намеренията да се въведе режим и в техните села въпреки, че не получават вода от язовир "Студена". От днес във ВиК-Перник има назначен прокурист, който трябва до няколко дни да предложи нов воден режим в района.

Жителите на трите пернишки села черпят вода от Витоша , а не от язовир "Студена" и затова са против въвеждането на воден режим при тях.

Невена Василева: Е, тука ще спиме на магистралата, ако трябва. Ние и без това едва капе и после какво ще правим ние? А като пламне епидемия кой ще отговаря? Това е мафия според мене вече. Мога да се обърна лично към г-н Борисов да не им вярва, да не им вярва! Лъжат го и него, както и нас.

Намеренията на ВиК-Перник са част от водата в Кладнишка река да отиде в язовир "Студена" и така да се помогне на перничани.

Виктор Викторов - кмет на с.Драгичево: За мен това е недопустимо. Ние сме категорично против този обявен режим. Освен това ние не бяхме информирани нито за намеренията на ВиК, нито за никакъв режим.

След среща на кметовете в общинската управа в Перник, тонът беше смекчен и се оказа, че те ще съдействат.

Станислав Владимиров, кмет на община Перник: Пред мен изразиха съгласие, че всички жители на община Перник солидарно трябва да поемем тежестта от изпитанието, което ни предстои.Така че изразиха готовност при предложен справедлив вариант за воден режим, трите села също да се включат в този режим.

Регионалният министър Петя Аврамова излезе с нови предложения. Сред тях са да се използва вода от карстови пещери, както и водоизточник край село Друган, а също и да се премахне бента при станция Крапец.

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Тези предложения нека бъдат оценени, преценени, това трябва да бъде направено внимателно, защото разбирате, че всяка нарушение във вододайната зона на този язовир може да направим по-голяма беля.

Премиерът Борисов два пъти е търсил по телефона пернишкия кмет, за да се информира за ситуацията и го е уверил, че е готов да съдейства.

Още по темата Водната криза