НОВИНИ

Виктория и Георги са най-желаните имена за новородени през 2018 г.

Виктория и Георги са най-предпочитаните имена за новородени през 2018 г. според Националната статистика. Интересното е, че Георги е на първо място и в класацията за новородени момчета от 2007-ма до 2015-та, но за две години отстъпва на името Александър. За разлика от Георги, Виктория категорично води първенството при женските имена от 2007 г. до днес.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:00, 04.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

През 2018 г. най-много новородени момиченца са кръстени Виктория, следват Мария и Никол. Преди 10 години отново Виктория води първенството, следва пак Мария, на трето място обаче е Габриела. От десетката за десет години са изпаднали Теодора и Гергана, на тяхно място са влезли София и Дария.

При момчетата тройката е Георги, Александър, Мартин както през 2018 г., така и преди десет години. В челото на таблицата предпочитанията на българите са "бетон". От десетката за десет години са отпаднали Николай, Виктор и Кристиян, сменили са ги по- модерните Калоян,Теодор и Борис.

Като прибавим и по-възрастните българи и българки, ситуацията се променя, но само при жените - най- разпространеното женско име е Мария, а мъжко...,разбира се, Георги.

Тази година статистиката си е направила труда да разбере и кои са най- популярните фамилии в България. Това са Иванова, следвана от Иванов. На второ място са Георгиева и Георгиев, а на трето Димитрова и Димитров.

И накрая - най-много българи, над 370 хиляди празнуват на Цветница, следват имениците на Ивановден и Архангеловден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова година, нов късмет... стари проблеми
Нова година, нов късмет... стари проблеми
Премиерът Борисов: До 10-15 дни няма да има проблеми с продажбата на винетки
Премиерът Борисов: До 10-15 дни няма да има проблеми с продажбата на винетки