НОВИНИ

​Винетки за леките автомобили ще има вече за един ден и за 3 месеца

Винетки за леките коли вече ще има за един ден и за 3 месеца - това прие парламентът в последния си работен ден - но на първо четене. За да влязат в сила обаче тези промени, трябва да бъдат приети и на второ гласуване. Тъй като днес е последният работен ден на депутатите преди ваканцията им, а предвид и предстоящите предсрочни избори, няма гаранция, че тези винетки ще станат част от шофьорското ежедневие.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:38, 22.12.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Два проекта за промени в Закона за пътищата бяха приети от депутатите в последния им работен ден за годината. Единият е с вносители ГЕРБ, другият е на Реформаторския блок и Патриотичния фронт. С първия се въвежда компенсаторна такса за така наречените гастарбайтери. Изчисленията показват, че повече от 60% от тях не си купуват винетки.

Александър Ненков - депутат от ПГ на ГЕРБ: С въвеждането на тази такса, тя ще бъде от порядъка на 200 лева. Ако сега годишната винетка е около 100 лева, а пък глобата е 300 лева, някъде по средата би трябвало да бъде. Като това допълнително ще се уточни. И хората, които са нарушители, всъщност ще могат да я платят на мига, в противен случай няма да могат да напуснат страната. В следващите 24 часа им е позволено, ако я платят, да излязат от страната.

С вторият проект - на реформаторите и патриотите - беше въведена еднодневна и тримесечна винетка.

Петър Славов - депутат от ПГ "Реформаторски блок": Вярваме, че с въвеждане на 3-месечната, която е по-справедлива, особено за хората, които карат по-малък период от годината автомобила си извън населеното място, очакваме да има изсветляване и те наистина да почнат да си купуват винетки. А това касае не само наши сънародници, които живеят в България и само лятото карат автомобила си извън населеното място, това касае и много наши сънародници, които са в чужбина.

Въвежда се и срок на валидност на стикерите, в това число и на годишните, от момента на купуването им. Това ще позволи на шофьорите, купили годишни винетки да карат с тях пак до датата на купуване следващата година, а не както е сега - до 31 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж заплаши да се самозапали в столичния кадастър (ВИДЕО)
Мъж заплаши да се самозапали в столичния кадастър (ВИДЕО)
​Кралица Елизабет Втора и принц Филип отпътуваха за резиденция Сандрингам​
​Кралица Елизабет Втора и принц Филип отпътуваха за резиденция Сандрингам​