НОВИНИ

Виорика Дънчила​: Румъния е подготвена за европредседателството от 1 януари

Румънският премиер Виорика Дънчила увери днес, че страната е подготвена за поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС от началото на следващата година, предаде Аджерпрес.

bnt avatar logo
от БТА
12:51, 21.11.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света
виорика дънчила​ румъния подготвена европредседателството януари

"Искам да ви уверя още от началото, че Румъния е подготвена да поеме председателство на Съвета на ЕС. Подготвени сме както от организационна и логистична гледна точка, така и от гледна точка на програмата, която имаме за председателството. Скоро в румънския парламент ще бъде гласувана окончателната форма на програмата на председателството на Съвета на ЕС", заяви Дънчила.

Премиерът приветства присъствието в Букурещ на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и на лидерите на политическите групи в Европейския парламент. "Радва ни вашето присъствие тук в годината на Стогодишнината - година, в която Румъния празнува 100 години от Великото обединение. Радва ни вашето първо посещение, предшестващо поемането на председателството на Съвета на ЕС от Румъния на 1 януари 2019 г.", посочи още румънският премиер.

Тя каза, че по време на председателството ще бъдат организирани множество събития в различни части на Румъния, както и в Букурещ. "Имаме множество събития във всички зони на страната, имаме множество събития в Букурещ, разбира се и в Брюксел. Програмата включва четири отделни точки: Европа на кохезията - впрочем, и мотото на председателството на Румъния е "Европа на общите европейски ценности"; Европа на сигурността; засилване на глобалната роля на ЕС и разбира се, насърчаване на европейските ценности", добави румънският премиер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС избра Марияна Николова за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов
НС избра Марияна Николова за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов
Отпускат допълнително по 100 лева към помощите за отопление
Отпускат допълнително по 100 лева към помощите за отопление