НОВИНИ

Опасен вирус идва от Испания

За реален риск от внос на опасен вирус от Испания предупреждава Центърът по заразни и паразитни заболявания. Става дума за епидемичен взрив от ентеровирус 71 в Каталония и има риск той да се пренесе у нас от българи, които се връщат през лятото в родината си. В редки случаи инфекцията може да причини парализа.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:44, 22.06.2016
5046
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Вирусът е от летните и би могъл да мине само с леко неразположение. Но, макар и рядко, може да причини много неприятности с усложненията си. Защото за разлика от другите чревни инфекции, този засяга мозъка и най-уязвими са децата.

проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания: Ентеровирус, който причинява заболяване на нервната система подобни на детския паралич. И именно това много ни плаши, защото този вирус няма ваксинопрофилактика.

Епидемиологичният взрив на ентеро 71 в Каталония засегна основно деца до 10 годинки. От началото на юни са докладвани 87 случая с неврологични усложнения, 22-ма още са в болница, 7 в реанимация.


проф.Тодор Кантарджиев: От 200 души може един да направи неврологичното усложнение. От тези, които направят неврологичните усложнения, 90 процента ще отшумят няма да останат трайни парези и засягане на мозъка или обвивките на мозъка. Но 10 процента от тези, които са развили неврологична симптоматика, могат специално при ентеро 71 да останат с трайни парези за цял живот.



Инфекцията се разпространява най-вече с мръсни ръце и е добре да се мият преди ядене и след тоалетна. И сега е особено важно пристигащите от Испания да бъдат предупреждавани да пазят близките си.

проф. Тодор Кантарджиев: Ако са в такова състояние, няколко дена повишена температура, гърлобол, защото особено тази инфекция започва като първи симптом болки в гърлото, с разстройство.

Лечението е общо и симптоматично, ваксина или медикаменти срещу вируса няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Роналдо хвърли микрофон във водата
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Роналдо хвърли микрофон във водата
Германския президент Йоахим Гаук на посещение у нас
Германския президент Йоахим Гаук на посещение у нас