НОВИНИ

Вирусът Зика: Задава ли се световна епидемия?

Компании и учени по цял свят се опитват да създадат ваксина срещу вируса Зика, чието разпространение тръгна от Бразилия. Бразилският президент Дилма Русев и американският президент Барак Обама обсъдиха проблема и изтъкнаха нуждата от съвместни усилия за разработване на ваксини и други технологии за контрол над вируса. Той се пренася от комар с латинското название "едес египти", известен у нас като тигров комар. Вече се поставя въпросът дали се задава глобална епидемия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
10:14, 30.01.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Бразилия обяви тотална война срещу опасните комари, които разпространяват вируса зика. Това е единственото средство за борба, тъй като още няма ваксина срещу него, подчерта президентът Дилма Русев в командния център за борба с кризата.

Дилма Русев, президент на Бразилия
"Ние губим битката срещу комарите. Докато те продължават да се възпроизвеждат, всички губим тази битка. Трябва да се мобилизираме, за да не я загубим".

Вирусът Зика е идентифициран за първи път през 1947 г. Десетилетия наред е предизвиквал леки заболявания, но ситуацията рязко се промени. Сега го свързват със сериозни родилни дефекти при хиляди бебета в Бразилия. Смята се, че майките са се заразили с него в началото на бременността. Вирусът е открит в над 20 страни, главно в Латинска Америка.

Дилма Русев, президент на Бразилия
"Зика вече не е само бразилски проблем, той порази и други латиноамерикански страни. Вече виждаме възможност от заплаха за общественото здраве в световен мащаб".

Хондурас, Аржентина, Перу и други страни откриват присъствието на вируса зика. В Колумбия и Венецуела го свързват с рядко срещания синдром на Гилен-Баре. Там е отбелязан скок на случаите на заболяването, което може да предизвика временна парализа. От Световната здравна организация отчитат с тревога, че вирусът Зика, който е свързан с родилни дефекти и неврологични проблеми, се разпространява изключително бързо. В понеделник ще заседава експертен комитет, за да се определи дали е налице глобална заплаха, за която е нужно да се вземат спешни мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава издирването на 42- годишния Пенко Стрелков
Продължава издирването на 42- годишния Пенко Стрелков
Земетресение с магнитуд 7 разтърси Камчатка
Земетресение с магнитуд 7 разтърси Камчатка