Висока избирателна активност сред българите в Германия

Висока избирателна активност в Берлин от страна на българските граждани, които гласуват в Германия. Над 4000 са гласували към момента в цялата страна. Във Федералната република вотът днес е и за местни органи на властта.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
преди 9 месеци (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
По света

По времето на Студената война този площад е бил ничията земя между Източна и Западна Германия, между Източна и Западна Европа. Сега на него случайно срещаме група ученици от София. Те гласуват за първи път и за първи път са в Берлин. Дошли са екскурзия по местата, повлияли съдбата на целия ни континент. Изненадата от срещата ни беше толкова голяма, че дори не остана време да си кажем имената. Аргументите за гласуването обаче са осъзнати.

Ученик от София, гласува за първи път: За нас наистина е важно да можем да пътуваме. Да можем да се развиваме, както ние искаме и най-вече искаме това свободно движение, което ни се предоставя от Европейския съюз и от Европа и също така просто да сме свободни.
Ученичка от София, гласува за първи път: Трябва да сме по-спокойни. Много стресова е ситуацията. Напрегнати са всички.

Няколко часа по-късно, на площада, символ на германо-френското приятелство, се събират привърженици на Европа. Не политическите пристрастия, а съдбата на континента, на общността ни ги е събрала заедно.

Ан, фрацузойка, омъжена за германец: Моят мъж е германец, аз съм французойка. Когато го посещавах навремето, винаги трябваше да нося три портмонета - едно за френските франкове, едно за белгийските и още едно за германските марки. Изведнъж дойде еврото и вече нося само едно портмоне. Това е прекрасно.

Под статуята на Фридрих Шилер, автор на текста на европейския химн "Ода на радостта", Миа Флорентине Вайс е изложила скулптурата си, която превръща английската дума за омраза "hate" в думата любов "love" .

Миа Флорентине Вайс, творец: Разделението е огромно. Има само един шанс - всичко може да бъде постигнато и спечелено с любов. Максимата е "правете любов, а не омраза" и тя е стара колкото и света.

В Германия за тези избори се мисли като за решаващи, за съдбовни за бъдещите европейски поколения.

Топ 24
Най-четени