НОВИНИ

Висока смъртност при пчелите в Югозападна България

За висока смъртност при пчелите алармираха пчеларите от Югозападна България. В региона смъртността при пчелните семейства е между 50% - 60%. Вероятността пчеларите да останат без поминък е голяма, а за възстановяването на загиналите пчелни семейства са необходими допълнителни средства в размер от 5 до 20 хиляди лева.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград
10:13, 25.02.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Благой Гранчаров вече половин век отглежда над 100 пчелни семейства в близкото до българо-македонската граница село Обел. Над 50% от пчелните семейства, за които се грижи са загинали.

Благой Гранчаров, пчелар:
“Такава катастрофална година не съм имал до сега. Информация имам, че и в други места такава катастрофа, големият студ и мановия мед са причина за тази смъртност”.
Венета Ифандиева, председател на пчеларско дружество “Акация” - Благоевград:
“Пчелари ми се обаждат от 70 кошера нито един не е останал. Те са единствените насекоми, които не си вършат работата в пчелния кошер, а излизат по дърветата нагоре и там се облитат. И поради това има едно заболяване - нозематоза, не само и от големия студ, но и от тази болест умират много пчелни семейства.”

Според председателят на пчеларско дружество “Акация” в община Благоевград, Венета Ифандиева, причината за високата смъртност е продължителната зима и рекордно ниските температури за този край на страната.

Венета Ифандиева, председател на пчеларско дружество “Акация” - Благоевград:
“Положението е много сериозно в цялата страна. И в Шумен, Варна, Плевен се оплакват. В нашия район да ви кажа скоро ми се обадиха от Осеново и по Банско, и Разлог и Гоце Делчев.

Произведеният мед тази година в Благоевградска област е по-малко, но не се очаква да цената му да стане повече от 10 лева за килограм мед. Според председателя на пчеларско дружество “Акация”, голяма част от младите пчелари е възможно да се откажат от поминъка заради високата смъртност на пчелите през тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детският спектакъл Лили и вълшебното бисерче на сцената на Софийската опера
Детският спектакъл "Лили и вълшебното бисерче" на сцената на Софийската опера
Научи се да даряваш
"Научи се да даряваш"