НОВИНИ

Висока цена на черешите в Кюстендил

В Кюстендилска област вече се предлагат череши от местни масиви. Цената им е прецедентна за региона и варира между 4 и 6 лева, в зависимост от качеството. Цените по-високи,заради слабата реколта. Заради измръзване на близо 80% от плодовете от края на месец април, когато температурите паднаха до минус 4 градуса, очакваната реколта ще бъде едва 30% в сравнение с миналогодишната, която надхвърли 5 хиляди тона, съобщиха от Института по земеделие в Кюстендил.

bnt avatar logo
от Оля Архипова
17:43, 25.05.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

По пазарите в Кюстендил излязоха първите череши от местните масиви. Те подбиха с лев цената на плода, отгледан в района на Петрич, която до преди дни стигна до 6,50 лева за килограм. Според производители цената на реколтата в момента не е изненада.

Павлина Бакалова -собственик и продавач: „Първоначално има 5 лева няколко дни и повече не. 2,50 - 3 лева и 1,50, а пък на пунктовете да не говорим. Нема череши. Ние имаме 16 декара. Синът ми вика, дали че докараме 300 кила и как ще ги събираме, не знам."

Собственици на масиви продават продукцията си и на временни търговски обекти по главния път за София, където цената е от 4 до 6 лева за килограм. Цените на плода ще падат, но ще бъдат по-високи в сравнение с миналата година, когато в разгара на кампанията паднаха до 80 стотинки за килограм на едро. Очаква се сега да бъдат с лев по-високи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу програмата Личен асистент
Протест срещу програмата "Личен асистент"
Смяна на председателя на Агенцията за закрила на детето
Смяна на председателя на Агенцията за закрила на детето