НОВИНИ

Високи добиви на пшеница регистрираха зърнопроизводителите във Врачанско

Изключително високи добиви на пшеница регистрираха зърнопроизводители във Врачанско тази година. Според фермерите такава реколта не е имало през последните три десетилетия. Сега хамбарите са пълни, а производителите за пръв път от доста дълго време ще излязат на печалба.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
08:58, 29.07.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Жътвата във Врачанско приключи, само на места останаха по-малки масиви, защото неочаквано добрата реколта изправи земеделците пред нов проблем - липсата на достатъчно машини за работа на полето. Причината е, че години наред не са могли да си позволят инвестиции в техника, заради загубите в отрасъла, разказва Георги Димитров, който от тридесет години обработва земя под аренда, но сега не само добивът е по-висок, но и цените са по-добри, коментира той.

Георги Димитров, зърнопроизводител: Миналата година фуражната пшеница стартира от 240 лева, а тази от 260 лева, в момента има лек спад - търговците си рекоха, че като има голям добив, може да забогатеем и се постараха да намалят цените.

През това лято добивите от декар са рекордни за района - 500 кг, което е с около 100 кг повече в сравнение с предишния сезон, но фермерите не бързат да се радват, защото стопанската година още не е приключила.

Георги Димитров, зърнопроизводител: Да не забравяме, че има и други култури и не се знае какво ще се случи. Ето във Враца вчера би град, тук бие също, в Чирен два пъти би и нас ни закачи, тук в Девене, така е на полето, динамична обстановка.

Фермерите смятат, че добрата реколта и по-високите цени на зърното няма да вдигнат цената на хляба.

Георги Димитров, зърнопроизводител: То пък кога ли е падала цената на хляба, когато пшеницата е била по-евтина? Няма пряка зависимост. Когато е по-евтина пшеницата, хлебарите винаги казват, че месят от миналогодишната, т.е. от скъпата.

Хлебопроизводители от Враца не пожелаха да коментират пред БНТ, но уточниха, че все още не са ясни качествата на новата пшеница. Според тях засега няма основания за поскъпване на хляба, повишение на цените може да има само при рязък скок на цената на зърното, а това е въпрос на търговски взаимоотношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде планират почивките си в Европа и САЩ
Къде планират почивките си в Европа и САЩ
Над 65 хиляди души са подали молби за енергийни помощи
Над 65 хиляди души са подали молби за енергийни помощи