НОВИНИ

Високи нива на фини прахови частици във въздуха в Благоевград

Нивата на фините прахови частици във въздуха в Благоевград през месец декември и в първите три дни от новата година са високи. Средноденонощните концентрации на замърсителите във въздуха са от два до три пъти над праговата стойност, която е 50 микрограма на кубичен метър. Всяка година по време на зимния отоплителен сезон нивото на финия прах в атмосферата е високо.

bnt avatar logo
от Спаско Попхристов
17:35, 03.01.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Според хората в Благоевград всяка зима се усеща промяна в качеството на въздуха. Една от причините според специалистите е, че голяма част от сградите се отопляват на твърдо гориво.

Александър Гошев, главен експерт в дирекция “Превантивна дейност” и “Връзки с обществеността” в РИОСВ-Благоевград
“Емисиите, които се отделят от битовото отопление, се задържат близо до земната повърхност, т.е не се разсейват заради поредицата от неблагоприятни метеорологични условия, именно тихо време наличие на мъгла.”
Рени
“Малко са сградите, които се отопляват екологично, чрез парно чрез ТЕЦ. Благоевград е чист град по отношение на индустриализацията - нямаме тука заводи и предприятия, които да оказват някакво лошо влияние върху околната среда. Може би трябва да се търсят алтернативи за отоплението."

Според експертите близо 80% от замърсяванията на въздуха се дължат на битовото отoпление с твърдо гориво. Негативно влияние оказват и промишлените предприятия и транспорта.

Кося
“Много станахме шофьорите в града. Трафикът и старите рейсове, които все още движат в града.”

Автоматичната измервателна станция за качеството на въздуха в Благоевград не е отчела към този момент завишени нива на други замърсители. Еколози смятат, че с появата на слаб вятър през следващите дни, фините прахови частици ще се разсеят. По този начин ще се намалят вредните емисии във въздуха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бунт в мигрантски приемен център до Венеция
Бунт в мигрантски приемен център до Венеция
Над 80 души вече са подали данъчни декларации
Над 80 души вече са подали данъчни декларации