НОВИНИ

Високи подпочвени води в Хайредин наводняват сгради

За сериозно хронично бедствие сигнализираха жители на врачанското село Хайредин. От години нивото на подпочвените води се покачва и вече в над 200 частни и обществени сгради приземните етажи и мазетата са постоянно наводнени. От общината са поискали официално експертиза от МОСВ да установи каква е причината за това бедствие.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
19:52, 04.04.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Къщата на семейство Стефанови е потънала във вода и в мазето не може да се влезе дори с ботуши.

Аксиния Стефанова: Проблемите започнаха откакто се построи ВЕЦ-а и започна да функционира, при всеки дъжд сме така. Къщата се спука, основите са във вода.

От общината се отзовали на молбата на семейство Ценови да изпомпят вода от мазето и сега личи, че след това нивото е паднало с 50 см. Хората се тревожат, че от влагата вече са започнали да гният дървените греди и подове.

Петрана Ценова: Три години, тая е четвърта, сме все в наводнение, не спира водата, засега нивото е метър и нещо, три-четири дни теглихме вода и сега личи докъде е била.

Високите подпочвени води са нанесли щети и на десетки декари ниви покрай река Огоста, където почвата е пропаднала и са се образували огромни каньони с дълбочина над 3 метра.

Мирослав Димов, експерт в община Хайредин: - Този процес продължава с всеки дъжд и високи подпочвени води, почна оттук и продължава да копае и ще стане като в язовира в Рогозен, постепенно взима нови и нови територии.
Тодор Алексиев, кмет на община Хайредин: Трябва да дойдат експерти и да видят каква е причината, но от Басейнова дирекция вече изразиха мнение, че причината е малък ВЕЦ „Елена”. Колко е вярно това, последващите експертизи ще покажат.

След няколко години търпение и очакване да се реши проблема, хората от Хайредин са готови и на граждански протести, ако не се вземат бързи мерки срещу подпочвените води, които превземат селото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4-ти април е Световният ден на бездомните животни
4-ти април е Световният ден на бездомните животни
В Белите брези не искат нова висока сграда на мястото на бензиностанция
В "Белите брези" не искат нова висока сграда на мястото на бензиностанция