НОВИНИ

Висшистите нямат право да кандидатстват по програмата „Ваучери за заети лица"

Започна приемът на документи по европейската програма „Ваучери за заети лица”, която ще осигури обучение за работещи хора. Очаква се в проекта да се включат около 54 хиляди души. Предвидени са 50 милиона лева за курсове по чужди езици, професионално обучение и осигуряване на дигитална компетентност. За първа година обаче в програмата нямат право да се включат висшисти. Ваучерите ще се полагат само на хората, завършили средно или по-ниско образование.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Аксения Ангелова
18:45, 15.06.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Георги е завършил висше образование по международни отношения преди две години в Благоевград. В момента работи и иска да запише курс по чужд език, за да може да се развива професионално. Но програмите, които предлагат езиковите школи, са твърде скъпи.

Георги:
„Не мисля, че е правилно, въпреки че човек е завършил висше образование, да не може да се явява на тези курсове. Трябва да се направят така, че да е достъпно за всеки.”

От центрове за професионално обучение казаха, че на пазара на труда все по-често се търси и допълнителна квалификация към завършеното образование.

Спаска Вълова, технически организатор в регионалното дружество „Знание”:
„Много работодатели вече искат лицата да имат такива, да бъдат свързани с новите комуникационни програми като с компютър, и най-вече да владеят и повече езици.“

"Ваучери за заети лица” е продължение на старите програми „Аз мога” и „Аз мога повече”. Към тях е имало голям интерес най-вече от хора с висше образование, които са получавали минимална заплата и са се нуждаели от допълнителни доходи.

Спаска Вълова, технически организатор в регионалното дружество „Знание”:
„Някои от тях дори си направиха отделни студиа, в които си работят като козметици, а и имаме една фризьорка, която е висшистка.”

Обучението няма да бъде напълно безплатно, както беше по старите две програми. 15% ще плащат курсистите, останалите пари са от европейското финансиране. Заявленията ще се приемат до изчерпване на средствата по програмата, а кандидатите ще разберат, че са одобрени 14 дни след подаване на документите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втората стенограма за КТБ е как да бъде разделена банката на добра и лоша
Втората стенограма за КТБ е как да бъде разделена банката на "добра" и "лоша"
Президентът Радев призова за комплексен подход при модернизацията на армията
Президентът Радев призова за комплексен подход при модернизацията на армията