НОВИНИ

Висшият съдебен съвет се събра на заседание след призива за оставка

Висшият съдебен съвет се събра на заседание преди минути. Очаква се членовете на съвета да обсъдят как да отговорят на призива на управляващите да се саморазпуснат. Няма процедура, по която Висшият съдебен съвет може да бъде сменен, преди да изтече мандатът му, а от него има още около 2 години.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
12:09, 27.01.2016
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Официално се очаква заседанието на ВСС да започне в 13:30 часа. Членовете му обаче се събраха преди това на сбирка. До този момент никой не е коментирал, съобщи репортерът на "По света и у нас" Стоил Рошкев.

В студиото на "Денят започва" Соня Найденова от ВСС определи призивът на ГЕРБ и Реформаторите като вмешателство в независимата съдебна власт. Вчера в предаването "Още от деня" подобна позиция обяви и председателят на Етичната комисия на съвета - Ясен Тодоров.

Според Соня Найденова апелът за оставки във Висшия съдебен съвет има политически нюанс. Тя допусна и че е възможно призивът да е опит за туширане и забравяне на скандалите в съвета. Според Найденова дебатът между висшите магистрати трябва да е съсредоточен върху моралната отговорност, която носят към обществото.

Соня Найденова - член на ВСС: Наистина този призив направен от парламентарно представени партии намирам, че е едно вмешателство в независимата съдебна власт чрез нейния орган, върховния управляващ орган, който трябва и да брани тази независимост. Като казвам, че това е вмешателство имам в предвид, че беше прочетена една политическа декларация от политически партии. Аз предполагам, че народните представители са съобразили всички тези елементи включително и правните последици, които техния призив за саморазпускане на ВСС водят, защото там също нещата не са ясни. Парламентът някак си пропусна възможността да разпусне ВСС през месец декември, когато гласуваше промените в Конституцията. Напротив, обратно той записа в преходните разпоредби на Конституцията, че този Висш съдебен съвет ще довърши мандата си.

Засега само ГЕРБ и Реформаторският блок искат саморазпускане на Висшия съдебен съвет. Очаквано Патриотичният фронт се обявиха против. На същото мнение са и БСП - лява България. АБВ още няма фициална позиция. Ето какво казаха представителите на парламентарните сили.

Михаил Миков, председател на ПГ на "БСП - лява България": Груба намеса в независимата съдебна власт. Това беше заявявано и преди, когато започнаха конституцонните промени. Нашата позиция е ясна и през септември, и през юли, че ще се стигне до това. В момента се получава и една институционална криза в отношенията между политическа, парламентарна власт и ВСС. Ще видим доколко съдебната власт може да отстоява независимостта си.
Красимир Каракачанов, депутат от ПГ на Патриотичния фронт: Парламентът, за съжаление, влезе в скандалите на ВСС и всъщност нищо не допринесе, освен да доразвие скандала. Видяхте днес как и противниците на ВСС и самият ВСС излязоха с единно становище - юристите, че това по същество е недопустимо, тъй като е нарушение на Конституцията.

Георги Кючуков, ПГ на АБВ: Мотивите, които ГЕРБ излага напълно отговарят на настроенията и меннието на голяма част от българското общество. Със своите непрекъснати скандали, действия и бездействияВСС загуби своето доверие сред хората. От друга страна, лично мен малко ме смущава факта, че законодателната власт по един или друг начин, дори и само с един призив, се намесва в независимата съдебна система.

Сериозни искри прехвърчат между законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Очакваме всеки момент да чуем решението на ВСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Варна събира стари дългове
Община Варна събира стари дългове
Национална награда за живопис
Национална награда за живопис