НОВИНИ

Визита на вицепремиера по европейските въпроси на Молдова

Вицепремиерът по европейските въпроси на Молдова се срещна днес в София с държавния глава Румен Радев и с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. Двамата разговаряха за европейската перспектива на Молдова и развитието на двустранните отношения в образованието, селското стопанство и туризма.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:15, 05.04.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Наред с европерспективата на Западните Балкани важен приоритет на българското председателство е да бъде даден ясен знак и на страните от източното партньорство в това число и Молдова за бъдеще в рамките на ЕС. За това и президентът Румен Радев потвърди готовността на страната ни да подпомогне започнатите от Молдова реформи за върховенство на закона, добро управление и борба с корупцията. Вицепремиерът Екатерина Захариева припомни, че съвсем скоро на Съвета на външните министри е имало заключения за напредъка на Молдова.

Екатерина Захариева: Мисля, че там България изигра позитивна роля, да се посочат положителните неща, които Молдова осъществи по пътя на реформите. И мисля,че е много важно и ЕС да даде ясни политически знаци в подкрепа на пътя, който е избрала Молдова, а именно пътя на европейската интеграция.

Захариева коментира още, че България е една от първите държави, ратифицирала споразумението за асоцииране и подчерта, че страната ни има желание да подкрепим Молдова и за по-бързото отпускане на първия транш от европейска финансова помощ в размер на 30 млн.евро. Молдовският вицепремиер, чиято майка е наша сънародничка, благодари за голямата подкрепа на страната ни във всички сфери

Юрие Лянка-вицепремиер по въпросите на евроинтеграцията на Молдова : И за ролята на Българя в европейската перспектива на моята държава.

Обсъдени бяха и възможностите за привличане на повече инвестиции, както и конкретни двустранни проекти във водоснабдяването, селското стопанство пътищата, детските градини и училищата. Акцент бе поставен върху развитието на Програми за обмен на преподаватели и студенти, с които да се повиши качеството на образованието в университета в Тараклия и той да се превърне в истински регионален университет.

Юрие Лянка: Този университет е наистина уникален за региона и е привлекателен не само за българите в Молдова.

Двамата вицепремиери говориха и как да се подобри социалната, икономическата ситуация, образованието и в много други селища в Молдова , където също има големи български общности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мездрагейт -  словесни престрелки между ГЕРБ и БСП
"Мездрагейт" - словесни престрелки между ГЕРБ и БСП
Уникален вид сокол отглежда в Кюстендил състезател по борба
Уникален вид сокол отглежда в Кюстендил състезател по борба