НОВИНИ

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, Борисов я прие (обобщение)

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка снощи, а премиерът Бойко Борисов я прие. Симеонов определи решението си като морален акт, а целта: да предпази успешното, по думите му, управление на ГЕРБ и Обединените патриоти от удари срещу правителството.

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:20, 17.11.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Оставката на вицепремиера Валери Симеонов идва след 26 дни на протести и след консултация с партньорите от Обединените патриоти. Решението му било лично. Посочи и причината: медийна кампания с вадене на думи от контекста, която пренесла акцента от личността му към народни представители от партията му. А от това се възползвали определени политически сили.

Валери Симеонов - вицепремиер в оставка: Наясно съм, че тази медийна кампания удря върху рейтинга и авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на сегашното управление - това аз не мога да си позволя, повтарям - не става въпрос за моята личност, не става въпрос само и за партията, на която съм ръководител, а за управлението на България. Управление, което определям, не само аз, но и моите партньори като изключително успешно, едно от най-успешните и аз не мога да си позволя да тежа като воденичен камък и да създавам предпоставки за протести и атаки не само от опозицията, а и от извънпарламентарни партии, групи и цели групи на обществото. Правя това, което ми диктува моята съвест. Не го правя под натиск и на въпроса дали ми е казал Борисов - отсега ви казвам, че няма такова нещо.

Оставката беше придружена и от равносметка за свършеното през тази година и половина във властта. Тук вицепремиерът посочи успеха си да завърши защитното съпоражение по границата с Турция. Похвали се и с осигуряването на бизнеса със сезонна работна ръка чрез облекчаването на условията за получаване на синя карта. И още:

Валери Симеонов - вицепремиер в оставка: За добре известните ви акции, свързани с обезпечаване на нормални условия на туризъм в България, които са свързани с прилагането на сега действащия закон за шума, създаването на нова законова база. И аз мисля, че там също можем да се похвалим с видими и "чутни" така, слухови успехи.

Валери Симеонов приключи изявлението си с думите: ,,Борбата продължава.,, А основанието за радост у опонентите му било преждевременно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха нови дефиниции за килограм и други мерни единици
Приеха нови дефиниции за килограм и други мерни единици
Пътни блокади във Франция срещу високите цени на горивата
Пътни блокади във Франция срещу високите цени на горивата