Кюрдите обвиниха Турция, че използва в операцията в Северна Сирия неконвенционални оръжия - бял фосфор и напалм. Анкара отрече обвинението. Засега твърдението не е потвърдено от независими източници. Осем дни след началото на операция "Извор на мира" на посещение в турската столица пристигнаха вицепрезидентът и държавният секретар на Съединените щати. Целта на визитата е да убедят турския президент да бъде прекратена офанзивата.

С отделни самолети, но с обща мисия и със списък с евентуални сакнции срещу Турция, ако огънят в Северна Сирия не бъде прекратен, двама от най-високопоставените в американската администрация пристигнаха в Анкара.

Доналд Тръмп вече предупреди какви ще са последиците за Турция, ако разговорите на Майк Пенс и Майк Помпео с турските власти се провалят.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ако срещата не е успешна, ще има нови сакнции и мита и те ще бъдат разрушителни за турската икономика.

Бурни реакции предизвика писмо на Тръмп с предупреждение до Ердоган, че ако нахлуе в Сирия ще бъде "запомнен завинаги от историята като дявол". То било изпратено на 9 октомври.

"Не бъдете корав! Не бъдете глупак", "ще изготвим добра сделка", призовава още Тръмп в писмото.

Според източници от канцеларията на турския президент, Ердоган хвърлил писмото в кошчето за боклук. В същия ден започна операцията "Извор на мира".

В Съединените щати растат критиките към Тръмп, че с изтеглянето на американските войски от Северна Сирия е предал кюрдите.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Сега кюрдите са добре защитени. Кюрдите знаят как да се бият. Впрочем, те не са ангели.

След съюза с кюрдите, сирийската армия продължава да печели нови позиции в Северна Сирия. Нейни части влязоха в Кобане и Ракка.