НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на посещение в Черна гора

Без Западните Балкани Европейският съюз не може да бъде световен лидер - това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на международната конференция "Геополитика и Западните Балкани: поглед от региона", която се състоя в Черна гора.

Милена Кирова
от Милена Кирова Оператор: Станислав Ангелов
18:15, 27.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:34 мин.
По света

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше основен говорител в рамките на международната конференция, посветена на Западните Балкани. В словото си тя посочи, че е недопустимо наличието на двойни стандарти, разделянето на ЕС на оси, на център и периферия. Такава политика увеличава евроскептиците, а най-важното е гражданите да бъдат убедени защо си заслужава да принадлежат към европейското семейство, каза още Йотова.

Според нея е очевидна необходимостта от реформи - от начина на функциониране на институциите, през вземането на решенията, до конкретното съдържание на политиките. Промените в ЕС обаче преминават през убедителна визия за разширяването, категорична е Илияна Йотова.

Често наричани ,,буре с барут, кутията на Пандора, задния двор на Европа - Западните Балкани виждат в страната ни най-големия лобист по пътя им към обединена Европа. България е сериозният двигател на евроинтеграцията, убедена е вицепрезидентът Илияна Йотова.

Илияна Йотова - вицепрезидент на България: Много предизвикателства в тази част на Европа все още не са решени. Стабилността и икономическото развитие на този регион е важно условие за стабилността и развитието на цяла Европа.
Н.Пр. Меглена Плугчиева - посланик на България в Черна Гора: Това трябва да се чуе в България - и трябва да се знае и потвърди отново - водещата роля и устойчивите усилия на страната ни за реална подкрепа на страните от Западните Балкани по пътя към тяхната реална евроинтеграция.
Игор Лукшеч - шеф на Атлантическия съвет на Черна гора: И ние се надяваме, че ще бъдем способни да развием нашия капацитет и да покажем, че решението за присъединяване към НАТО е било визионерско, солидно и много ясен отговор на въпроса за европейските политики за стабилност и сигурност на целия регион и на цяла Европа.

Според Илияна Йотова европейската политика по отношение на Западните Балкани е непоследователна. Тя е категорична: след като Европа е заявила, че вижда разширение по посока Западните Балкани, то трябва да държи на думата си.

Илияна Йотова - вицепрезидент на България: Аз имам опасения, че в следващия мандат на ЕК разширяването отново ще бъде замразено, така както го замрази господин Юнкер 2014 г. Нещо повече - чуват се гласове, че няма да има и портфолио, няма да има комисар по разширяването, което означава тежко разочарование не за правителствата на държавите от Западните Балкани, а за самите граждани. А ако те не са съюзници на своите правителства евроскептиците ще надделеят, а Западните Балкани винаги са били голяма територия на различни интереси на велики сили и преди в историята, и сега, и не бива да ги оставяме отново.

България трябва да участва в Берлинския процес, заяви още вицепрезидентът.

И още от изводите от форума: демографската криза, породена от вътрешната миграция, скоро ще се превърне в един от най-големите проблеми за бъдещото развитие на Западните Балкани. Успешното присъединяване към ЕС би ограничило до голяма степен „износа" на активни хора към другите страни членки, смята вицепрезидента. Програмата на Илияна Йотова в Черна гора продължава утре със срещи на най-високо ниво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама пилоти загинаха при аварийно кацане на Ан-24 в Русия
Двама пилоти загинаха при аварийно кацане на Ан-24 в Русия
Съветник на тунизийския президент твърди, че той е жив
Съветник на тунизийския президент твърди, че той е жив