НОВИНИ

Вижте първата фабрика за стъкло пред камерата на БНТ

Милиони туристи, всяка година "превезмат" за кратко остров Мурано край Венеция. Най-известното място за производство на стъклени изкушения в света. Много малко обаче тях знаят историята, която ще ви разкажем, а още по-малко са я виждали.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков оператор Миглена Гайдарова
10:24, 03.01.2017
Чете се за: 01:45 мин.
Още

Но преди разкритията, предисторията: До 13-ти век това място е малко рибарско селище. Близката Венеция била центърът на стъклопроизводство на стария континет. Дожите обаче забранили производството, защото пещите на стъкларите предизвиквали множеството пожари. Решило се Мурано да приеме пещите и майсторите. Заради светлината на безбройните малки фабрики, които огрявали небето всяка нощ - наричали това място "островът на пламъците". През 16-ти век износът на стъкло достигал Турция и Америка. Век по-късно баpокът променя стъклените изделия и те започват да придобиват все по-причудливи форми. Следват години на упадък, войни, завоевания, унищожени пещи… Републиката попада под властта на войските на Наполеон, а за Мурано започва най-големият кризисен период. След годините на упадък в средавата на 19. век, Фратели Тосо основава първия съвременен цех за производството на стъкло на остров Мурано. Фабриката действа и днес и една от най-старите компании в света, туристи вътре не се допускат, но камерата на БНТ е добре дошла.

;

Фамилия Тосо има над 150-годишен опит в областта на стъклопроизводството. С времето мнозина забравили за тяхната слава, или така им се искало. Днес всички туристи се отправят към музеят на стъклото, който обаче е втората фабрика за стъкло след тази на Фратели и Тосо. За това ни допуснаха трудно. Все пак не ги склонихме да ни дадат интревю, но пък това, което видяхме си е спомен за цял живот. Старите пещи и помещенята до тях са превърнали в своеобразен музей.

;

Основател на тази фабрика, която работи и до днес е Пиетро Тосо. Пиетро има шест сина, най-големият Джорджио избира за главен мениджър. Той обаче преминава на работа при конкуренцията. Бизнеса попада последвотелно при всеки един от братята му. Почти рухнала компанията, започва да се възстановява след Втората световна война. Третото поколение стъклени майстори връща "Фратели Тосо" обратно в играта.

;

Семейство Тосо обаче завинаги променя историята на муранското стъкло създавайки "Милефиори". Стъклени произеведния, в които има отпечатък от разлчни стъклелни частици, които се пакат предрартилено. Приличат на стъклени цветнти солети, които се нарязват на дребно и стават част от стъклени бижута. Днес всчики ги правят. На острова им бум ва китайски ментата. Паразът е залят от стъклени изкушения.

;

Свикнали сме аутлетите, да са за дрехи, спортни стоки или техника. На остров Мурано, аутлети има само за стъкло. Нормално - все пак това е столицата на изящтното стъкло. Аутлетите обаче са сигурен знак, че стъклото е истинско, те са част от самите фабрики, а стъклените произведения имат сертификат за произход. Цените все пак-са по-скъпи от тези на китайските ментета, но пък са доста по-приемливи. Най-старите работилници на острова продължават да работят по оригиналната технология, а много от тях са се превърнали и в популярни марки за модни аксесоари.

;

И днес стъклото си остава едно от най-важните открития на човека, подсказано от самата природа. Парченцата обсидиан, образувани при вулканичната дейност, навели хората на мисълта да създадат сами подобна твърда сплав, която днес познаваме под всякаква форма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близнаци се родиха в различни години
Близнаци се родиха в различни години
7000 заявления за безплатни винетки са подадени в Пловдив
7000 заявления за безплатни винетки са подадени в Пловдив