COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Права и задължения на пешеходците

Пешеходец, който бъде блъснат на пешеходна пътека, но не е спазил правилата, може да бъде приет за съпричинител на смърт или телесна повреда. Това става ясно от тълкувателното решение на Върховния касационен съд. То беше образувано по повод делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека. Шофьорът Диян Станчев беше осъден на 2 години затвор, но съдът прецени, че починалото момиче е съпричинило инцидента, което предизвика силно недоволство в обществото.

Пенка Ангелова
от Пенка Ангелова
19:10, 22.12.2016
Чете се за: 00:22 мин.
У нас

Върховните съдии посочват, че пешеходците имат абсолютно, но не и безусловно предимство при пресичане на зебра и светофар. Пресичането трябва да става при спазване на правилата за движение, които го задължават трябва да съобрази разстоянието и скоростта на приближаващите коли. Пешеходецът не трябва внезапно да изскача на платното или да пресича при ограничена видимост.

Поведението на пострадалия, когато пресича неправилно, е смекчаващо вината обстоятелство и може да доведе до по-лека присъда за шофьора, се казва в решението. Не може обаче да се ползва като причина за задължително налагане на условна присъда.

Девет съдии са подписали решението в някои негови аспекти с особено мнение. Сред тях е и председателят на ВКС Лозан Панов.

Топ 24
Най-четени
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината