НОВИНИ

Спечелилият "Оскар" българин: Благодаря на всички киномани и артисти

Българинът Владимир Койлазов получи "Оскар" за приноса си в развитието на технологиите в киноиндустрията. Наградата беше връчена тази нощ на специална церемония в Лос Анджелис от Американската академия за филмови изкуства и науки. Компанията на Владимир Койлазов и Петър Митев е разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация. Българинът благодари на екипа, с чиито труд са постигнали успеха.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:20, 12.02.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Той владее магията на визуалните ефекти. Инвестира години труд и талант в изграждането на виртуална реалност. Неговата технология помага за създаване на изображения, неразличими от истинския свят. Владимир Койлазов спечели най-престижната награда в киноиндустрията за оригинална концепция, дизайн и прилагане на софтуерната програма V-Ray. Тя е използвана в над 150 филма от 2002 година досега. В битките в "Игра на тронове", в хитовите "Аватар", "Доктор Стрейндж", "Дедпуул".

Владимир Койлазов: Благодаря на всички киномани и артисти, без вашата подкрепа това постижение нямаше да бъде възможно.

Технологията V-Ray има широко приложение в архитектурните проекти, продуктовия дизайн, игрите - навсякъде, където има 3D визуализация. Софтуерът превръща компютърния модел във фотореалистично изображение.

Бащата на Владимир разказва, че от малък се занимавал с компютри.

Никола Койлазов - баща на Владимир Койлазов: Беше сериозен за дете, и мечтател като че ли, обичаше фантастиката. Много съм горд, много съм радостен и всички около мен са така.

Владимир Койлазов завършва Английската гимназия в Русе. Учителите му го помнят като целенасочен и упорит.

Елена Кунчева - учител по математика: Владко е от тези ученици, които се запомнят, много амбициозен, много старателен, много изпълнителен.

Компанията на Владимир Койлазов и Петър Митев е световен лидер в областта на технологиите за компютърна графика. В България за нея работят над 200 специалисти. Има офиси и в Съединените щати, Япония и Корея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момиче от София вплете българска шевица в своя модна колекция
Момиче от София вплете българска шевица в своя модна колекция
Рекорден брой туристи от Балканите в Боровец
Рекорден брой туристи от Балканите в Боровец