НОВИНИ

Владимир Николов: За първи път изборът на главен прокурор е толкова открит

За първи път при действието на сегашната нормативна уредба гласът на магистратите беше отчетен при проведената процедура за избор на следващ главен прокурор. Становището на Асоциацията на прокурорите в България е, че процедурата беше проведена при стриктно спазване и съзвучие с разпоредбите на Конституцията, Закона за съдебната власт и правилата, приети от Висшия съдебен съвет. Това каза в Сутрешния блок на БНТ Владимир Николов, член на управителния съвет на асоциацията.Вижте и още във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 18.11.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

По думите му Асоциацията на прокурорите в България е взела активно участие в процеса - първо в консултациите при президента, като излезли с мотивирано становище какви трябва да са професионалните качества на кандидата, задали са въпроси при прослушването на Иван Гешев пред ВСС, както и са изразили своята подкрепа, на базата на всички законови критерии. За първи път се провежда толкова открита и публична процедура, каза Владимир Николов.

Той коментира, че трябва да бъде зачетено правото на глас на всички хора от системата, които са изразили своята подкрепа за Иван Гешев.

Владимир Николов: Номинацията на г-н Иван Гешев беше направена от целия състав на прокурорската колегия на ВСС, там за първи път участват и избрани пряко от прокурорите и следователите наши колеги. Всички те застанаха с името си, с честта си, с професионалните си достойнства зад тази номинация. Много е лесно анонимно да хвърляш яйца и кофички с кисело мляко по сградата на Висшия съдебен съвет, докато отговорната и разумна позиция в една правова държава е всеки, съобразно своите правомощия, съблюдавайки разделението на властите, да защити своето мнение.

За днес е организиран нов протест срещу избора на Иван Гешев за ръководител на държавното обвинение. Организаторите от "Правосъдие за всеки" настояват президентът Румен Радев да не подписва указа за назначаването му и да сезира Конституционния съд.

;

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България разпространи становище във връзка с проведената процедура за избор на главен прокурор

Можете да прочетете целия текст на становището ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. д-р Габровски за починалото дете: Вероятно става дума за остра инфекция
Проф. д-р Габровски за починалото дете: Вероятно става дума за остра инфекция
Какви ще бъдат ТОЛ таксите - коментар на експерта Георги Балабанов
Какви ще бъдат ТОЛ таксите - коментар на експерта Георги Балабанов