НОВИНИ

Владимир Путин пристигна на посещение в Сърбия

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна на официално посещение в Сърбия, на летището го посрещна президентът на Сърбия Александър Вучич.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:14, 17.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Три сръбски изтребители МиГ-29 съпроводиха самолета на руския президент във въздушното пространство на Сърбия

Администрацията на сръбския президент Вучич напомни за близките отношения между двете страни още преди пристигането на Путин. Позицията на Русия, особено на международни форуми, е една от най-сериозните опори на сръбската външна политика, се казва в изявлението. От летището Путин и Вучич отпътуваха заедно в лимузината на руския президент „Аурус Сенат“ към мемориалното гробище, където са погребани югославски партизани и червеноармейци.

„Турски поток“ и Косово са сред темите на разговори. Двете страни подписват 21 споразумения, сред тях - транспортен договор за 320 млн. евро както и споразумения в енергетиката, иновационните технологии, образованието и социалната среда. В руската делегация са външният министър министърът на енергетиката, шефът на „Газпром“, ръководителите на „Росатом“ и „Роскосмос“.

;

Стокооборотът между Русия и Сърбия е 2 млрд. долара. Руският внос в Сърбия за година е нараснал с 30%, сръбският експорт в Русия - с 4%.

Сърбия е надежден партньор на Москва ,подчерта Вучич.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Сърбия е доволна от военно-техническото сътрудничество с Русия. Благодаря за вашия принос и желание да се помогне на нашата страна.
Владимир Путин, президент на Русия: За последните години вие направихте много за развитието на сръбско-руските отношения. Днес ще имам възможност, която ми доставя удоволствие, да ви връча държавна награда на Русия за всичко, направено от вас на това благородно и праведно поприще.

Александър Вучич е първият сърбин от близо 100 години насам,който получава руския орден „Александър Невски“.

Разговорите в тесен кръг бяха последвани от разширен формат с двете делегации. Визатата на Путин се следи от 700 журналисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгария подкрепя България в протеста срещу пакета „Мобилност“
Унгария подкрепя България в протеста срещу пакета „Мобилност“
Трима арестувани след среднощна гонка на АМ „Тракия“
Трима арестувани след среднощна гонка на АМ „Тракия“