НОВИНИ

Владислав Горанов за теча на данни в НАП: Да не героизираме едно престъпление

Финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен, че изтеклите данни от НАП не могат да навредят на българските граждани. ЕГН-то, дори да бъде обвързано с името, не предполага възможността да се извърши манипулация, без да се наруши друг закон, каза Горанов в "Панорама".

bnt avatar logo
от БНТ
21:20, 19.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Той коментира, че кризи от подобен тип стават, а предизвикателството е да се намери баланс между отвореността на системите, достъпност от гражданите, и това да бъдат максимално добре защитени, за да не се случват зловредни прониквания.

Допреди приемането на GDPR ЕГН-ата не бяха защитени, кризи от подобен тип е имало в много други държави и ще има, коментира Горанов.

Според него по-важният разговор е какво ще направим оттук-нататък. Той изрази увереност, че информационната обезпеченост на НАП е една от най-добрите. Най-лесно е да уволним 3-4 от оскъдния брой IT специалисти, но това няма да даде отговор на проблема. Скоро разбрах, че да направиш такава беля, на практика е ненаказуема, коментира финансовият министър и изрази притеснение да не се стигне до героизиране на едно престъпление.

Владислав Горанов каза, че изтеклите данните не могат да доведат до констистентен анализ, който да навреди на хората.

По думите му колкото повече се опитваме да електронизираме администрацията, толкова повече възможностите за неправомерни действия ще нарастват.

Финансовият министър каза, че доброто фискално изпълнение позволява да връщаме обратно инвестициите, които други правят за колективната отбрана. Важното за мен в покупката на нови самолети беше "нови" и НАТО, допълни Горанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хърватският парламент гласува новото правителство
Хърватският парламент гласува новото правителство
Ден за възпоменание на жертвите от Старозагорското клане
Ден за възпоменание на жертвите от Старозагорското клане