НОВИНИ

Пътуваща изложба за живота на бежанците гостува в Париж

"Влак на солидарността" спря на една от популярните гари в Париж. Френската столица е първият от петте града, където ще гостува пътуващата изложба. Задачата й е да запознае и образова хората за бита и живота на бежанците.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
13:00, 30.11.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Това не е обикновена композиция, а пътуваща изложба. Тя обяснява настоящата бежанска криза, разказва за живота на онези, на които им се е наложило да напуснат домовете си, обяснява и помощта, която те получават от Агенцията за бежанците към ООН.

Селин Шмит, говорител на агенцията: Идеята на влака е да създава връзки, да е място за срещи. Да пътува от град на град и да подчертава значението им за интеграцията на бежанците. Но по-важното да бъде място за среща между бежанците и домакините им.

Посетителите ще видят фотографии, ще чуят показания, ще разберат повече за причините и последствията от насилственото местене от място на място. Един от вагоните е обособен като място за лекции и прожекции на филми. Има и специално място за срещи, където посетителите могат да общуват с бежанци, да се опознаят, да разберат могат ли да си бъдат взаимно полезни.

Лийн Юсеф, бежанка от Сирия: Да си бежанец означава да имаш легален статут, това обаче не те определя като личност. Преди да сме бежанци, ние сме били нещо друго. Важно е да се разбере, че ние сме личности, не сме само цифри и статистика.

Влакът на солидарността ще завърши пътешествието си на 17 декември, в Женева. Там ще се проведе първият глобален форум на бежанците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Високи цени на елхите в САЩ
Високи цени на елхите в САЩ
Черният петък в страната продължава и днес
"Черният петък" в страната продължава и днес