НОВИНИ

Властите в Нова Зеландия: ​Масовият убиец от Крайстчърч е действал сам

Масовият убиец от Крайстчърч в Нова Зеландия Брентът Тарант е действал сам, заключиха властите. Жертвите му се оказаха 50 след като полицията откри още едно тяло в една от двете окървавени джамии. Компанията Фейсбук съобщи, че за едно денонощие е премахнала милион и половина записи на нападението, излъчено на живо в социалната мрежа от нападателя. Той е изпратил и манифеста за деянието си до трийсетина души.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:11, 17.03.2019
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн съобщи, че е получила манифеста на Брентън Тарант девет минути преди нападението. Две минути по-късно текстът е бил препредаден на службите за сигурност, но в него не се е казвало нищо за мястото на трагедия.

Премиерът повтори решимостта си за затягане на закона за притежание на оръжие. Тя призна, че остават и въпроси за ролята на социалните мрежи като Фейсбук, използвана от Тарант за жива транслация на нападението.

;
Джасинда Ардърн - премиер на Нова Зеландия: Проблемът отива далече извън границите на Нова Зеландия. Това не значи, че не можем да играем активна роля за неговото решаване.

Жертвите са на възраст от 3 до 77 години, показва неокончателен списък. До сряда ще приключи предаването на телата на семействата. Подготвят се условия за погребения в съответствие с ислямските канони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турският посланик коментира нападението над джамиите в Нова Зеландия
Турският посланик коментира нападението над джамиите в Нова Зеландия
Кои са двамата претенденти за президентския пост в Словакия?
Кои са двамата претенденти за президентския пост в Словакия?