НОВИНИ

Влизат в сила нови правила за работа на Шенгенската информационна система

От днес в ЕС влизат в сила нови правила за работата на Шенгенската информационна система, които задължават държавите членки да споделят повече информация в случаи на тероризъм, организирана престъпност, незаконна миграция или престъпления срещу деца. Целта е обменът на информация между държавите членки да стане по-ефективен. България също има достъп до системата. Още от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:26, 28.12.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Шенгенската информационна система е най-широко използваната система за обмен на информация в областта на защитата на границите и сигурността в Европа. Миналата година държавите членки са извършили над 5 милиарда проверки в системата.

Правилата, които от днес влизат в сила, изискват от държавите задължително да подават към системата данните за всички случаи, свързани с тероризъм. До края на 2019 г. ще бъде въведено и задължението държавите да съобщават на Европол, когато системата е засякла терористи.

Държавите ще могат използват по-ефективно данни като портретни снимки и отпечатъци за установяването на самоличността на лицата, влизащи в Шенгенското пространство. Ще се засили и обменът на информация за откраднати или фалшифицирани стоки и документи.

Новите изисквания ще подобрят прилагането на решенията за връщане а незаконно пребиваващи граждани на трети държави. Системата ще гарантира по-добра защита на децата, като от властите ще се изисква да подават сигнали не само за изчезнали деца, а и превантивни сигнали за деца, които са изложени на риск от отвличане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледен бум на мигранти през Ламанша
Коледен бум на мигранти през Ламанша
Русия завърши оградата в Крим по границата с Украйна
Русия завърши оградата в Крим по границата с Украйна