НОВИНИ

Влизат в сила ответните китайски мита срещу САЩ

Търговската война между САЩ и Китай продължава. Вашингтон обяви облагането с 25% на стоки на стойност 16 млрд. долара. Пекин реагира с реципрочна мярка. По-късно Китай подаде жалба в Световната търговска организация срещу действията на САЩ.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
22:58, 23.08.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Новите американски налози се прибавят към вече въведените на 6 юли 25-процентни мита върху китайски стоки за 34 млрд. долара. Списъкът влючва 818 продукта, сред които автомобили, части за самолети и твърди дискове за компютри, но ще пощадят популярни стоки като мобилни телефони и телевизори.

Емблематичните мотоциклети "Харли Дейвидсън", бърбън, портокалов сок пък са американските стоки, които от днес ще бъдат обмитявани също с 25% - това беше незабавният отговор на Китай. Така общата стойност на стоките, които ще се търгуват с по-високи налози вече е над 80 млрд. долара.

Втори ден в САЩ заседават американски и китайски бизнесмени в опит да намерят компромисен вариант и да спрат търговската война.

Майкъл Кърси, бизнесмен: Ние сме срещу митата за продуктите за външно почистване като косачки, миещи машини и други. Очаква се те да бъдат ударени от 25-процентните мита.

Възможно е обаче напрежението да ескалира още повече, защото американски експерти вече прочуват възможността с нови мита да бъдат тарифирани китайски стоки за 200 млрд. долара.

Експерти изразяват съмнение в ефективността на реципрочната размяна на мита и взаимни обвинения, и приканват двете страни към диалог.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристи бяха глобени с 11 000 долара за екстремно шофиране
Туристи бяха глобени с 11 000 долара за екстремно шофиране
ЕК ще проведе среща на високо равнище за мигрантите, спасявани в Средиземно море
ЕК ще проведе среща на високо равнище за мигрантите, спасявани в Средиземно море