НОВИНИ

Влизат в сила реципрочните вносни мита, които САЩ и Китай си наложиха

Днес трябва да влязат в сила реципрочните вносни мита върху стоки за десетки хиляди долара, които САЩ и Китай взаимно си наложиха. Ако това стане, експерти предупреждават за сериозни икономически последици за икономиката

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:18, 06.07.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Американските мита от 25% за китайски внос на стойност 34 милиарда долара ще засегнат 818 продукта, сред които автомобили, части за самолети и твърди дискове за компютри, но ще пощадят популярни стоки като мобилни телефони и телевизори. Според плановете те би трябвало да влязат в сила в полунощ четвъртък срещу петък.

Така общата стойност на обложените китайските стоки възлиза на 50 милиарда долара. Китай реши да отговори по идентичен начин.

Ответните китайските мита са срещу същия обем американски внос. Те ще засегнат земеделски продукти като соя, автомобили и морски деликатеси като лангуста.

;

Експертите предупреждават от месеци за възможните щети от подобно търговско противопоставяне не само за американската икономика, но и за световната.

Робърт Скот, икономист: Големият проблем пред международната търговия е, че стойността на долара е твърде висока и трябва да бъде свалена с 25 или 30 процента. За съжаление, администрацията на Тръмп все още не е решила проблема. Мисля че това е ключът към премахването на търговския дефицит и възстановяването на американскто производство. Но все още не вървим в тази посока.

Икономистите прогнозират още, че двете най-големи икономики в света едва ли ще се ограничат само с тези мерки. Твърде възможно е китайски стоки за 200 милиарда долара да бъдат обложени с допълнителни мита от 10 процента .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коалиционните партньори в Германия се споразумяха за миграционната политика
Коалиционните партньори в Германия се споразумяха за миграционната политика
Посрещат председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян с официална церемония
Посрещат председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян с официална церемония