НОВИНИ

Вълна от насилие в Близкия изток

Вълна от насилие в Близкия изток, където отново ескалира тлеещият от години конфликт между израелци и палестинци. Поводът е решение на властите в Израел да ограничат достъпа на палестинци под 50 години до Площада на джамиите в Ерусалим. Засилените мерки за сигурност предизвикаха протести, а жертвите са 6 - по трима души от всеки от враждуващите лагери.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:44, 22.07.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

В петъчната вечер 20-годишен палестинец нахлува в дома на израелско семейство близо до Рамала на Западния бряг. В този момент семейството вечеря. Пробожда смъртоносно 60-годишен мъж и двете му деца, жена е тежко ранена. Съсед чува писъците и успява да простреля нападателя. Палестинецът е арестуван.

Часове по-късно израелската полиция нахлува в дома на палестинеца и арестува брат му. Според баща им, синът му е действал от желание да защити правото на палестинците да се молят.

Повод за среднощното нападение, е взето вчера решение на израелските власти да забранят достъпа на палестинци под 50-години до джамията Ал Акса в Стария град. Засилени са и мерките за сигурност, поставени са и металодетектори, допускат се само жени, деца и възрастни мъже. Причината е смъртта на двама израелски полицаи близо до мястото преди две седмици. Затягането на контрола стана причина за протести на палестинци.

Стигна се и до сблъсъци, а полицията използва гумени куршуми и сълзотворен газ срещу демонстрантите. Загинаха трима палестинци.

Мустафа Баргути, палестинец: Израел се опитва да наложи властта си над религиозно място, което е свещено за мюсюлманите.

Израел и Палестина от години водят спор за мястото, известно сред мюсюлманите като "Благородното светилище", а сред евреите като Храмовия хълм - свещено и за двете религии. Палестинският президент Махмуд Абас замрази отношенията с Израел.

Турският президент Ердоган осъди прекомерната употреба на сила срещу палестинци и настоя достъпът на мюсюлмани до джамията Ал Акса незабавно да бъде разрешен. Последните 24 часа се превърнаха в един от най-кървавите епизоди на израелско-палестинския конфликт от години насам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След скандално видео отстраниха шефа на охраната в АЕЦ Козлодуй
След скандално видео отстраниха шефа на охраната в АЕЦ "Козлодуй"
Милиони левове влизат в Пловдив от Световното първенство по гребане (ОБЗОР)
Милиони левове влизат в Пловдив от Световното първенство по гребане (ОБЗОР)