НОВИНИ

ВМА на 125 години. Медицина на високо ниво

Днес се навършват 125 години от основаването на Военномедицинска академия. Това е изключително авторитетна и предпочитана болница не само за пациентите, а и за лекарите, които желаят да повишат своята квалификация, посочи началникът на ВМА генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров.

bnt avatar logo
от БНТ
10:49, 01.12.2016
Чете се за: 01:08 мин.
Още
Ген. майор Николай Петров, началник на ВМА: Системата в болницата предполага изключително висок професионализъм, изключително добър рефлекс за работа и екипност, каквато много рядко може да се види.

Проф. Петров призна, че най-трудната битка е тази за доверието на пациента. Той каза още, че за 15 дни от въвеждането на пръстовите отпечатъци са спестили около 15 милиона лева в национален мащаб, но това все още не е точната статистика. Директорът на ВМА коментира и злоупотребите на лекарите по клинични пътеки.

Ген. майор Николай Петров, началник на ВМА: Трудно ми е да кажа дали е имало случаи, в които лекари от ВМА злоупотребяват с клинични пътеки. Много малко вероятно, но ако има такова нещо е от невнимание, от недоглеждане, но едва ли е умишлено, защото ние нямаме мотив да го правим. Ние имаме толкова много пациенти, че при нас листите на чакащите са огромни. Има записвания след три месеца, след 6 месеца, което създава страшно напрежение у пациентите, защото всеки човек, когато знае, че е болен, няма как да живее няколко месеца с мисълта, че носи рак някъде, така че това по-скоро биха го правили болници, които нямат достатъчно пациенти.

Пари за ВМА са нужни що се отнася до обновлението на апаратурата, защото не е сериозно водещите специалисти, които работят в тази болница, да използват морално остаряла апаратура, категоричен беше началникът на болницата.

От следващата учебна година проф. Петров се надява да стартира врати университет към ВМА, който ще подготвя кадри.

Ген. Николай Петров, началник на ВМА: На нас ни трябват военни лекари, те изключително много намаляха.Тъй като не можем да наберем такива лекар и цивилни да станат военни, ние стигнахме до извода, че трябва да си създадем. По примера на Румъния, Гърция, Турция. Випускът е малък 20 души на година.

Ген. Петров уточни, че това е закъсняла мярка, която ще даде резултат след 5-6 години, когато завършат първите лекари.


Гледайте цялото интервю с Ген. Николай Петров във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Гърция върна в Турция 17 нелегални мигранти
​Гърция върна в Турция 17 нелегални мигранти
Русия разполага бойни кораби край Крим заради украински ракетни учения
Русия разполага бойни кораби край Крим заради украински ракетни учения