ВМА предлага безплатни прегледи за лаймска болест

В сезона на кърлежите лекарите предупреждават, че лаймската болест е най-честата инфекция, която се предава след ухапване от насекомото. Затова от ВМА организираха безплатни прегледи за хора над 12-годишна възраст, които имат съмнения за зараза от лаймска болест. Ето съветите на лекарите.

от БНТ
преди 8 месеци
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Желаещите да се прегледат са запълнили целия график на лекарите и вече няма свободни часове за консултации. Какво съветват докторите?

Стоянка Кирилова: Петънце - малко червено на крака забелязах, леко болезнено, което започна да се увеличава, видях, че има следа от ухапване, но си мислех, че е някакво насекомо - такова тривиално.

Интернет статиите дават хиляди диагнози за този симптом. За щастие Стоянка не разчита на тях и отива на лекар.

доц. Георги Попов, началник на Катедра "Инфекциозни болести", ВМА: Специфично зачервяване - около 5-10 сантиметра в диаметър, което понякога расте, понякога се появява и на други места по тялото, не само на мястото на ухапването, и е с кръгла форма.

Това е типичният симптом за лаймска болест.

доц. Георги Попов: Специфичният кожен обрив е сигналната лампа, ухапването от кърлеж също е една друга сигнална лампа.

Кърлежите не са единствените виновнци за тази болест. Твърди се, че е възможно да се предаде от майка на дете и дори по полов път. А може и никога да не се появи дори след ухапване от кърлеж. Най-важната сигнална лампа на този репортаж обаче е встрани от насекомите- интернет е добър приятел, но не е най-добрият източник за поставяне на диагнози.

Топ 24
Най-четени