НОВИНИ

Внесоха искане за постоянен арест на лекарите от Варна

В Специализирания наказателен съд беше внесено искане от страна на Специализираната прокуратура, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо шестима лекари, съобщиха от спецпрокуратурата. Те са с повдигнати обвинения за това, че от 2008 г. до настоящия момент, на територията на гр. Варна, са ръководили и участвали в организирана престъпна група, създадена с цел да върши престъпления по чл. 301 от НК.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:45, 20.02.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Организирана престъпна група, участвала в схема за неправомерно издаване на ТЕЛК-ови решения, бе задържана на територията на Варна. Специализираните действия са осъществени от служители на ГДБОП и териториалното звено във Варна под ръководството на Специализираната прокуратура.

Шестчленна организирана престъпна група е задържана в рамките на проведената на 17 и 18 февруари специализирана операция. Петима от участниците са лекари, сред които и председателят на една от комисиите, шестият е брат на единия от лекарите – сирийски граждани, които имат български семейства и гражданство. Наблюдението над групата е започнало през месец май миналата година.

За четири месеца са били установени над 200 лица, които са придобили неправомерно ТЕЛК-ови решения. Според събраните данни двамата братя са изпълнявали ролята на посредници. Те мотивирали напълно здрави хора да получават пенсии и други облаги срещу заплащане от 1500 до 2000 лв.

След предварителна уговорка и дадена конкретна парола ги пращали към лекарите от престъпната група. В случай, че клиентът нямал трудов стаж и не можел да получава пенсия, се налагало процентът на инвалидност да е много висок.

При извършените процесуално-следствени действия в двама от лекарите са намерени 20 000 лв., а в две банкови касети - 1 480 000 лв. и над 200 000 лв. В хода на разследването са разпитани 31 свидетели.

Към наказателна отговорност са привлечени шестимата участници в престъпната схема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как професията строител да стане атрактивна за младите?
Как професията строител да стане атрактивна за младите?
Путин: Ако САЩ разположат ракети в Европа, Русия ще отговори с огледални мерки
Путин: Ако САЩ разположат ракети в Европа, Русия ще отговори с огледални мерки