НОВИНИ

Внесоха в съда обвинението срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителeн акт срещу Йоан Матев за извършено от него убийство по особено мъчителен за убития начин, съобщиха от прокуратурата. Ако бъде признат за виновен, Матев би могъл да получи наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 12 години. Размерът на наказанието е съобразен с обстоятелството, че деецът е бил непълнолетен към момента на извършване на деянието.

bnt avatar logo
от БНТ
13:09, 13.11.2017 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Йоaн Матев е предаден на съд за това, че на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч. в град София, в парк ,,Борисова градина”, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си умишлено, е умъртвил непълнолетния Г. И. като му нанесъл един удар с нож.

В резултата на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия.

Деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание /поради обезкървяването на мозъчните структури/, той изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.

В деня на престъплението обвиняемият Матев забелязал пострадалия Г.И. случайно на пейка в „Борисовата градина“. Въпреки, че двете момчета не се познавали преди това у Матев се оформил умисъл да нападне пострадалия.

Нанесъл му един удар с нож, който обичайно носел в себе си.

В хода на разследването оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. След това избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Утре Апелативният съд трябва да реши дали да пусне окончателно Матев от ареста. Преди седмица първата инстанция му определи "подписка". Тогава съдът посочи, че е изтекъл максималният срок за задържане, а прокуратурата се бави с внасянето на делото в съда.

;
Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Очакваме СГС да насрочи разглеждането на делото и прокуратурата ще настоява за максималното наказание, което предвижда в този случай закона - 12 г. лишаване от свобода. Няма никаква информация, няма никакво обяснение поне от нашето разследване за мотивите за извършване на това деяние. Двете лица не са се познавали преди това, нанесен е един единствен удар с нож с острие 18,5 см, който за съжаление е бил смъртоносен.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във ВМА организират безплатни прегледи за диабет
Във ВМА организират безплатни прегледи за диабет
Над 7000 души са подали заявления за отопление в Смолянско
Над 7000 души са подали заявления за отопление в Смолянско