НОВИНИ

Внимание! "Ало" измамници се представят за полицаи

67-годишна жена от Търговище даде над 10 000 лева на телефонни измамници. Под претекст за съдействие на полицейска операция, именно за залавяне на телефонни престъпници, жената била убедена да хвърли през терасата своите спестявания и златни накити. Полицията предупреждава, че "ало измамниците" използват актуални аргументи за лъжливите си обаждания. Ето каква е поредната схема, чиито потенциални жертви са... преводачите.

bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 13.02.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Новата тактика на телефонните измамници е да се представят за полицаи, които търсят преводачи заради задържан чужденец. От хората, на които звънят, искат да закупят телефонни ваучери и да продиктуват номерата им - за да можел задържания да се свърже с близките си. Уговаря се и превеждането на определена сума за чужденеца, като мнимите полицаи обещават да възстановят парите по-късно. Парите се превеждат в чужбина, на името на сръбски граждани.

Златка Падинкова, началник на сектор „Престъпления против собствеността“ - ГДНП: Има хора, които се хващат. Сумите - тук различното от другите телефонни измами е, че са минимални. Често пъти 100-200 лева, като цяло редки са случаите над 1000 лева.

От полицията съветват да игнорираме всяко искане на пари по телефона от хора, които се представят за служители на държавни институции.

Златка Падинкова, началник на сектор „Престъпления против собствеността“ - ГДНП: Ние постоянно говорим, казваме, че никой не иска предоставяне на пари. Няма държавна институция, която да иска предоставяне на пари по телефона или да се хвърлят през тераса.

Областите, където са концентрирани най-много телефонни измамници, са Русе, Плевен и Велико Търново. При полицейски акции от началото на годината там са задържани 13 фактически извършители на телефонни измами. И въпреки че престъпниците все още търсят предимно хора над 60 години, млад мъж във Велико Търново също бил излъган.

Измамен: Беше непознат номер, който ми се представи за лекар. Каза ми, че преди малко са приели майка ми в болницата и е в много тежко състояние. Искаше да дам 3000 лева.

Мъжът потърсил майка си, но телефонът й бил изключен.

Измамен: Дойде служител на болницата, дадох му парите и след час майка ми се обади. Разбрах, че съм станал жертва на измама!

В момента във Велико Търново най-разпространен е подходът, при който телефонните измамници се представят за полицаи.

Мариана Христова, говорител ОД МВР Велико Търново: Обаждат се съобщават, че са служители на полицията и че се провежда специализирана полицейска акция за задържане на телефонни измамници, при което се иска от жертвата да даде пари, които има налични в жилището си, като ги изхвърли през терасата!

Значителна част от задържаните за телефонни измами получават не повече от 2 години лишаване от свобода, а в масовия случай наказанието е условно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
120 години кино в Русе
120 години кино в Русе
Пуснаха предсрочно движението в тунел Ечемишка
Пуснаха предсрочно движението в тунел "Ечемишка"