НОВИНИ

Замръзналите камини с водни ризи не трябва да се палят

Замръзнали камини с водни ризи не трябва да се палят, защото има голяма опасност да се взривят, съветват служителите на пожарната служба в Благоевград. Задължително за този вид отоплителни тела е и захранването с електричество от поне два източника.Само преди ден в град Рила дете пострада тежко след авария в печка с водна риза, на която семейството се отоплявало.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
20:40, 11.01.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Използването на отоплителни уреди с водна риза е широко разпространено в населените места в Благоевградска област не само заради по ефикасния начин на отопление, но и защото в региона централи за отопление няма. Рискове обаче има, ако не се спазват инструкциите на специалистите.

Главен инспектор Георги Сарафов, РСПБЗН Благоевград
"При замръзване на части от системата това води до повишаване на налягането в системата, което от своя страна в един момент води до разхерметизиране, което протича с взрив."

Още при закупуването на печки с водна риза повечето хора се интересуват какво друго трябва да вземат, за да е максимално безопасно използването на уреда, казват търговци.

Антон Георгиев, продавач-консултант
"Уведомени са да си вземат задължително ЮПС, помпата, мощността спрямо камината."

Оставянето без наблюдение на отоплителен уред е сред основните причини за възникнали пожари през зимата. Голяма част от битовите пожари стават и заради непочистени комини. От Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението в Благоевград предупреждават хората, които не са си почистили комините през есента, да не го правят сега. Ако се налага да извикат специалист, вместо да прилагат опасни методи сами.

Главен инспектор Георги Сарафов, РСПБЗН Благоевград
"Това почистване често се прави с нафталин и други лесно запалими материали, което е абсолютно забранено."

Над 100 сигнала за запалени комини са регистрирани в пожарната в Благоевград само за последните два месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Хамбург откриват Филхармонията на Елба
В Хамбург откриват Филхармонията на Елба
Норвегия се отказва от ултракъсите вълни в полза на цифровото радио
Норвегия се отказва от ултракъсите вълни в полза на цифровото радио