НОВИНИ

Външните министри на ЕС се срещат във Виена

Неформална среща на външните министри от Европейския съюз във Виена. Основните теми на разговорите в Австрия, която в момента председателства Съвета на ЕС, са напрежението в Близкия Изток, отношенията между ЕС и САЩ, проблемите с миграцията, както и европейската перспектива пред Западните Балкани.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:17, 30.08.2018
Чете се за: 01:24 мин.
По света

В двореца Хофбург акцент в дискусиите на първите дипломати от Евросъюза днес бяха Близкоизточния мирен процес, ситуацията в Сирия и опасността от нова мигрантска вълна.

Екатерина, Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Призива на всички нас към режима и към участващите страни негови поддръжници да на ровят всичко възможно да няма цивилни жертви и разрушения на гражданската инфраструктура. От една страна искаме да започнем финансирането на възстановяването на Сирия, но от друга страна не сме готови да наливаме пари в бездънна яма.
;

По другата конфликтна точка и ескалиращото напрежение в ивицата Газа министър Захариева подчерта, че Европа трябва да бъде по- активна в намирането на път към масата на преговорите.

Екатерина, Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Аз настоях за това колкото е възможно по-скоро ЕК да инициира съвет за асоцииране с Израел.

Върху мигрантската криза и бъдещето на европейската мисия София акцентираха днес Федерика Могерини и Карин Кнайсл след вчерашната заплаха, отправена от италианския вътрешен министър Матео Салвини за изтегляне на страната му от мисията, ако партньорите от ЕС не приемат предложението на Рим за изменение на правилата ѝ за действие.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността: ЕС е съществувал и преди мисия София и съм убедена, че ще продължи да съществува и след това. Но тази операция е инструментът, с който ЕС най накрая и твърде късно по мое мнение реши как да се бори с трафика на хора в Средиземно море и как да бъдат предотвратени нови загуби на човешки животи там. Вярвам, че ще бъде голяма стъпка назад, ако мисия София се провали, защото спомняте си каква беше ситуацията преди нея и как Италия беше сама в Средиземно море. Вярвам, че не е в интерес на никой във и извън Европа мисията да спре.
;
Карин Кнайсъл, министър на външните работи на Австрия: Отнасяме се с разбиране към това, че Италия не може да носи основната тежест. Ние искаме да създадем нови инструменти за справяне с потоците мигранти, защото това, с което се работи сега, е от 80-те години.

Карин Кнайсл призова днес и за отправянето на „ясен" политически сигнал към страните от Западните Балкани, като подчерта, че не можем да си позволим заради липсата на ангажираност от страна на ЕС други актьори да се възползват от вакума, бе категорична Кнайсл. Темата Западни Балкани ще бъде водеща в утрешните дискусии на първите дипломати.

Вниманието на медиите бе привлечено и от готовността на Карин Кнайсл да покаже пред камерите сватбения си пръстен. Присъствието на Владимир Путин на нейната сватба, знаете, предизвика световен интерес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без ход на делото срещу Тодор Николов, блъснал незрящи в Несебър миналата година
Без ход на делото срещу Тодор Николов, блъснал незрящи в Несебър миналата година
Жители на Своге излязоха на протест с настояване за незабавна ревизия на пътя
Жители на Своге излязоха на протест с настояване за незабавна ревизия на пътя